Одлазак баке Лепосаве, једне од посљедњих Српкиња у Приштини

03.03.2024. 13:19
0
ИЗВОР: kosovo-online

Лепосава Стојановић, или како су је звали - бака Мила, преминула је у Приштини, у 91. години живота. Била је једна међу мање од десетак Срба који су остали да живе у највећем граду на Косову.

- Када на Косову и Метохији утихне једна српска душа, то је исто као да је нестао читав један град - саопштио је др Александар Чановић, који се годинама бринуо о бака Мили.

Годинама након сукоба 1999, највећи број Срба, око 40.000, био је приморан да напусти Приштину, али не и бака Мила.

Лепосава Стојановић ће бити сахрањена у Нишу.

У једном од од разговара са новинарима Косово онлајна, говорила је о односима са унуцима, али и како је живjети у згради гдjе је била једина Српкиња.

- Имала сам сина и ћерку. Ћерка ми је умрла 2014, син 2015. године, а муж пре много година. Имам од сина троје унучади, а од ћерке двоје. Не долазе, само се чујемо телефоном. Планирали су да дођу за Нову годину, али због ситуације нису могли - причала је бака Лепосава.

У згради у којој сада живи је једина Српкиња, али како каже са комшијама Албанцима, ни прије није имала проблема, а нема их ни сада.

- Боже не дај, овде сам две године, нико ми није куцао на врата. Око мене су сви Албанци, ја сам сама Српкиња у овој згради, нико ме није дирао. Заједно смо радили, нисам имала проблеме никад. Ја нисам отишла када су моји сви отишли, сама сам остала. Рођена сам у Урошевцу, ја сам са Косова. Када сам одлазила у Београд све ми је туђина, ишла са и код ћерке у Нишу по два месеца, док су били живи, али када се вратим у Приштину препородим се - рекла је бака Лепосава.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 0m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 24m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 39m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 8m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 18m
    0