Одлив сезонаца и даље незаустављив

23.01.2024. 20:43
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Највећи хрватски хотелијери и трговачки ланци поново крећу у лов на сезонце из БиХ који током љетних мјесеци желе да раде на приморју, што домаће послодавце изнова гура у проблеме јер су свјесни да ће изгубити дио пријеко потребног кадра будући да су веома мало урадили на унапређењу положаја својих радника.

Крајем јануара почиње највећи онлајн сајам послова у туризму “Сезонац.хр” на којем се очекује широк спектар компанија које нуде обиље слободних радних мјеста. Заинтересовани кандидати имаће десет дана, тачније од 30. јануара до 8. фебруара, да пронађу жељени посао и послодавца.

Исти сајам одржаван је и ранијих година, а највише радника из БиХ Хрвати су ангажовали из сектора угоститељства.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић плаши се да ће тако бити и овај пут, констатујући да су послодавци у Српској имали велике планове о питању унапређења услова рада, али да је мало тога реализовано.

- Нажалост, лани смо се дуго бавили измјенама Закона у угоститељству, односно да ли конобари треба да имају диплому или не као да је то питање свих питања, па на дневни ред нису дошле круцијалне ствари. Удружење је средином прошле године скројило пакет мјера кључних за опстанак и јачање домаћег угоститељства и туризма, а то је потпуна елиминација зараде у ковертама, загарантована права запослених независно од обавеза послодаваца, те подјела одговорности за неиздавање фискалних рачуна и ништа од наведеног није урађено - рекао је Куртиновић за “Глас”.

Додао је да угоститељи зацртане планове не могу сами реализовати и да им је потребна помоћ институција.

- Ресорно министарство нам је помогло и урадило све што је могло, али проблеми се морају наћи за преговарачким столом са представницима Министарства финансија и Пореске управе РС. Проблем познат као зарада у ковертама је дубок и сви су дјелимично одговорни, од послодаваца, радника па све до државе, због чега и тражимо активно укључивање надлежних органа. То је неопходно због сузбијања сиве економије, али и наших радника који са минималцем нису кредитно способни - прича Куртиновић.

Тврди да је сваки послодавац који размишља на дуже стазе спреман да да све од себе да задржи радника.

- Због неуређености тржишта и услова у којима послујемо и послодавци који желе да раде легално морају прибјегавати сивој зони јер у супротном нису конкурентни с обзиром на велики број угоститеља који послују мимо закона. Због неријешених питања Хрватска, као и Црна Гора и ове ће сезоне повући значајан број радника. Само из наше бранше сваке сезоне оде од 3.000 до 5.000 радника - казао је Куртиновић и навео да просјечна плата конобара у Српској износи 1.300 КМ, а на приморју у ресторанима премашује 2.000 евра.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић каже за “Глас” да су услови рада у наведеним секторима благо побољшани, али да се мора још много радити.

- Радници иду тамо гдје им је боље, а наши послодавци се тешко носе с тим чињеницама. Мада, плате радника у овој бранши су повећане у односу на прије двије године, а мање је и радника на црно, али док год не дођемо у позицију да постоји редовност у исплати плата, да та примања могу задовољити дио потрошачке корпе који се односи бар на исхрану, када заборавимо да постоји коверта, биће и радне снаге. Нико не жели ићи из своје државе ако може зарадити за пристојан живот - казао је Савановић и нагласио да послодавци треба да схвате да своја енормна примања треба да подијеле са радницима уколико желе наставити пословање.

Губљење идентитета

Горан Куртиновић каже да је домаћа радна снага кључна за угоститељство.

- Увозом странаца ми не можемо надомјестити домаћи кадар јер тиме губимо идентитет и препознатљивост. Турци и Пакистанци могу радити у фабрикама, али не и служити кафу нашим гостима - навео је он и истакао да је огроман проблем то што на сезонске послове одлазе махом млади, које не веже породица.

Анита Јанковић Речевић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Aaa 24.01.2024. 10:19
    Bavite se glupostima, samo mlatite praznu slamu a nista ne realizujete... Naravno da radnik ide gdje ima vise para, sto bi osyao ovdje da "gazde" lijece svoje komolekse na njima i da se bogate preko njihovih ledja... Ja prvi idem gdje je veca plata.... Proslo je vrijeme ako neces ti dognem kamen nacicu 20 radnika mozda i boljih od tebe.... Pokusajte malo dizati kamenje da nije gdje ostao koji radik...
  • Generic placeholder image
    Mladen 24.01.2024. 08:41
    A i ti si neki žestoki SDS-ovac, sve isto samo drugo pakovanje.Nikakva razlika
  • Generic placeholder image
    Mile 24.01.2024. 06:10
    Svi cete se vi vratiti da radite za mog Igora. Ovo je moja zemlja
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 49m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 4m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 55m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 22m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    13h 57m
    0