Одобрен прелет авионима са медицинском опремом за вријеме пандемије

15.10.2020. 20:55
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједништво БиХ одобрило је учешће БиХ у дијелу процеса Убрзане ваздушне мобилности (РАМ), за вријеме трајања пандемије ковида 19, који се односи на одобравање прихвата или прелета преко ваздушног простора БиХ ваздушних транспортних средстава, која превозе медицински материјал и опрему намијењену сузбијању епидемије вируса корона.

Предсједништво БиХ на данашњој сједници у Сарајеву примило је к' знању информацију Министарства одбране у Савјету министра о позиву за приступање процесу РАМ од Врховне команде савезничких снага за Европу.

Предсједништво БиХ је задужило министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића да, у име БиХ, упути Врховној команди савезничких снага за Европу одговор на позив за приступање процесу Убрзане ваздушне мобилности.

У одговору ће бити исказана спремност БиХ да у оквиру РАМ процеса, у року од 72 часа од добијања захтјева, спроведе процедуре одобравања прихвата или прелета преко ваздушног простора БиХ ваздушних транспортних средстава која превозе медицински материјал и опрему намијењену сузбијању епидемије вируса корона, те спремност да ће ваздушна транспортна средства имати статус како је то предвиђено РАМ процесом.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о ангажовању Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима, због опасности од ширења вируса корона у привременом уступању 12 контејнера на подручју Републике Српске, 12 контејнера на подручју Западнохерцеговачког кантона.

Такође су уступљена два контејнера на подручју општина Гламоч и Купрес, шест контејнера за Универзитетску клиничку болницу у Мостару, два контејнера за Дом здравља Мостар и један контејнер на подручју Прозор-Рама.

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници донијело одлуке о прихватању више међународних споразума међу којима је Споразум о зајму Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине примјеном Вишефазног програмског приступа између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, Споразума о финансирању између БиХ и Међународног фонда за пољопривредни развој (ИФАД) за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа (РЕАДП).

На данашњој једници донесена је одлука о прихватању споразума о гранту и Амандмана седам на Споразум о финансирању закључен између КФВ-а и БиХ у износу од 5.000.000 евра за пројекат ублажавања утицаја ковида 19 за микро, мала и средња предузећа путем Европског фонда за БиХ као и Споразума о реадмисији између Савјета министара БиХ и Пакистана.

Предсједништво БиХ је прихватило позив предсједника Париског мировног форума Паскала Ламија за учешће на Париском мировном форуму, који ће се одржати од 11. до 13. новембра 2020. године у Паризу. Делегацију ће предводити предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 3m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 32m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 14m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 33m
    0