Одређен простор за проширење гробља Враца

05.12.2019. 08:29
0
ИЗВОР: СРНА

Општина Источно Ново Сарајево одредила је простор за даље проширење гробља Враца, али је потребно да се приведе намјени јер је обрастао високим шибљем, изјавила је Срни директор Комуналног предузећа за погребну дјелатност "Свети Марко" Бранка Обућина.
Истичући да је приоритет предузећа да благовремено обезбиједи нове парцеле, Обућина је навела да је уз субвенцију општине и властитим средствима ове године припремљен терен за око 300 гробних мјеста, од чега је за један дио извршено и бетонирање парцеле, док је након зиме планиран наставак радова.

-Потребно је радити и на унутрашњем уређењу гробаља, побољшању квалитета услуга, обнављању возног парка у складу са могућностима, те обезбиједити оно што је неопходно за нормално функционисање - рекла је Обућина.

Она је навела да ово предузеће, чији је власник и оснивач општина Источно Ново Сарајево, осим градским гробљем Враца, одржава и управља војничким дијелом гробља Врањеш у општини Источно Ново Сарајево, те гробљима Црквице и Касиндо у општини Источна Илиџа.

-`Свети Марко` обавља сахране и на другим гробљима на захтјев породице, уколико њима не управља друго предузеће - рекла је Обућина.

Напомињући да дужи низ година није било промјена цијена услуга овог предузећа, Обућина је истакла да се за резервацију гробних мјеста одлучује одређен број људи, а цијене су 748 КМ за једно, те 1.440 КМ за дупло гробно мјесто, у шта је урачунато пет година таксе за одржавање гробља, као и израда бетонских стаза и оквира.

-Постоје проблеми са плаћањем годишње таксе, а највећим дијелом се то односи на период за који предузеће није имало одговарајућу евиденцију о насљедницима сахрањених лица, због расељавања становништва, неинформисаности људи и слично - истакла је Обућина.

Она је додала да је за 2018. годину око 630 лица спроведено кроз књиге умрлих, а око 200 сахрана је обављено у Градском гробљу Враца.

-У овој години је до сада евидентирано 560 умрлих, а сахрањено је 182 у Градском гробљу Враца. За одређени број преминулих лица, предузеће изврши сахрану на другим гробљима или посмртне остатке преузму из мртвачнице друга погребна предузећа на захтјев породице -
 појаснила је Обућина.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 25m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 58m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 24m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 37m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 6m
    4