Одржан онлајн м:тел Плејграунд Демо дан 2020

18.12.2020. 10:31
0
ИЗВОР: Катера

Овогодишњи, други по реду, Плејграунд Демо (Playground) дан који компанија м:тел организује у сарадњи са ИЦТ Хаб-ом (HUB) из Београда, одржан је путем онлaјн платформе, 17. децембра 2020. године.

У фокусу овогодишњег Плајграунд-а је био ИоТ изазов, програм такмичарског типа који је био намијењен физичким лицима окупљеним у тимове, који је за циљ имао израду хардверско-софтверских рјешења са практичном употребном вриједношћу користећи ИоТ технологију. Тема овогодишњег изазова била је унапређење енергетске ефикасности коришћењем ИоТ технологије.

На овом великом финалу, жирију у саставу: Зоран Бугарски (м:тел), Коста Андрић (ИЦТ Хaб), Александар Веселиновић (м:тел), Лејла Хујдур (м:тел) и Маринела Талић (м:тел), пет тимова, финалиста Плејграунд изазова, koји су прошли кроз вишемјесечну фазу менторства и едукације, представило је своје идеје и ИоТ прототипе.

Прво мјесто и награду од 5.000 КМ освојио је тим AgriTech који ради на развоју сензорског контролора орошивача у пољопривреди. Овај тим чине Мирко Јокић, Жељко Џафић, Слободан Илић, Марко Чађо и Зоран Димитријевић.

Другу мјесто и награду од 3.000 КМ освојио је тим eAgrar који је осмислио систем који омогућава праћење стања пољопривредних усјева. Чланови овог тима су Славен Дамјановић и Јака Иванковић.

 

Треће мјесто и награду од 2.000 КМ је освојио тим Pametna razvodna tabla чија идеја рјешава проблем прекомјерног и неконтролисаног кориштења електричне енергије у домаћинству и привредним објектима. Тим чине студенти Машинског и Електротехничког факултета у Сарајеву, Мирза Авдић, Харун Колош и Азра Хаџић.

Предсједник жирија, Зоран Бугарски, директор ИТ-ја компаније м:тел, честитао је свим тимовима који су се представили у финалу: - Честитам свим тимовима који су измјењеним околностима, у години која је била веома тешка за све, успјели да реализују своје идеје и конкретне производе из области унапређење енергетске ефикасности коришћењем ИоТ технологије - те је закључио да су се сви актери овогодишњег Плејграунд изазова, захваљујући организацијским и ИТ вјештинама, врло брзо прилагодили новонасталој ситуацији и скоро све фазе овог програма без потешкоћа реализовали на онлајн платформи.

Координатор програма м:тел Плејграунд-а, Даниела Котур изјавила је да се без обзира на новонасталу ситуацију пријавило 27 тимова са врхунским идејама: - Са 10 изабраних тимова прошли смо едукативно-менторски програм који се састојао од бизнис и техничких радионица, а праћен менторским сесијама током којих су тимови имали сву неопходну подршку у реализацији њихове идеје - те је захвалила свима онима који су допринијели да овај пројекат успије, а финалистима је пожељела много среће у будућем раду.

Подсјећамо, м:тел Плејграунд као развојна платформа је покренута 2018. године с циљем да повеже људе из ИТ заједнице, креативце, дизајнере, академце и бизнис партнере и све оне заинтересоване за технолошко предузетништво, како би активно радили на стварању нових сазнања, пројеката и производа из ове области.

Више информација о м:тел Плејграунд-у пронађите на страници www.playground.mtel.ba, а видео-запис Демо дана 2020 можете пронаћи на ovom linku.

Коментари 0
Повезане вијести
Изаберите м:тел Претплата тарифе са додатних 100 GB нета на поклон Изаберите м:тел Претплата тарифе са додатних 100 GB нета на поклон
Савјети за безбрижну комуникацију у региону Западног Балкана Савјети за безбрижну комуникацију у региону Западног Балкана
Љепота савршених портрета - Honor 200 Љепота савршених портрета - Honor 200
Најчитаније
  • Легенда о Милуну Мимићу
    7h 27m
    9
  • Сјећање на убијене цивиле у селу Пресјеница
    6h 31m
    11
  • Бол родитеља убијеног дјечака Горана Бозала не јењава деценијама
    9h 34m
    1
  • Аутомобил ударио дјечака у Бијељини, има тешке повреде
    22h 29m
    0
  • Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра
    9h 4m
    0