Одржана креативна радионица о украшавању јаја

30.04.2021. 20:42
0
ИЗВОР: СРНА

На креативној радионици у мјесној заједници Станица Пале данас је око 40 дјеце и родитеља разним техникама и методама шарала, бојила и украшавала васкршња јаја поводом најрадоснијег хришћанскох празника Васкрса.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Станица Пале Ивица Топић рекао је новинарима да су данас организовали креативну радионицу технике бојења јаја, гдје је најзаступљенија техника које су некада користиле њихове баке.

- На радионици треба да нашу дјецу едукујемо, да се код њих развија свијест о очувању обичаја и обиљежавању хришћанских празника - рекао је Топић, који истиче да је ово већ трећа година како организују креативну радионицу.

Топић додаје да ће украсити 10 шкољки јаја, а због епидемиолошких мјера направили су шест група.

Осим бојења јаја у луковини, ту је и стара техника бојења шаралицом и воском, техника декупаж и нова руска техника са мјешањем разних боја.

Он каже да ће васкршња јаја користи у недјељу, 2. маја, када ће у 11.00 часова организовати традиционалну "Туцијаду".

Ивана Димић наглашава да је дошла са своје три дјевојчице како би присуствовали лијепој манифестацији која се преноси на млађе генерацији.

Са техником шарања јаја пчелињим воском радила је Невенка Лучић, која каже да је у питању стара техника коју је она научила од мајке и баке, те да ће покушати да научи и своју дјецу и унучад.

- Данас показујемо дјецу како су се некада шарала јаја. Јако је лијепо, није превише захтјевно. Потребно је да се прво скувају јаја и да имате шаралицу у коју се стави пчелињи восак и загријава се изнад отвореног пламена, чиме се восак растопи и тако преноси на јаја. Праве се разне шаре, мотиви - објашњава Лучићева.

Она истиче да су млади заинтересовани да науче ову технику.

Мјештанка мјесне заједнице Станица Пале Моника Варешић нагласила је да се радо одазвала позиву да се млађима покажу различите технике фарбања јаја, а она је радила технику декупаж, која је много занимљива.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 15m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 24m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 59m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 12m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 26m
    0