Одржана креативна радионица "Осликај своје емоције" - у фокусу емпатија

16.05.2023. 21:32
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источној Илиџи данас је одржана креативна радионица "Осликај своје емоције" на којој је заједнички констатовано да је емпатија кључ разумијевања и подршке лицима треће доби.

Радионицу су поводом Међународног дана породице организовали продукција "Форум театар" и ЦТЦ група /Заједнице које брину/ Источно Сарајево.

- Циљ сваке активности, а посебно креативних радионица, јесте интеграција учесника, осмишљено кориштење слободног времена и допринос у заједници која реализује пројекат `Примјена свеобухватног социо-еколошког и модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ` - рекао је Срни директор "Форум театра" Витомир Митрић.

Он наглашава да је општина Источна Илиџа активни учесник у овом пројекту и да финансијски подржава радионицу с циљем да се сарадњом неколико организација и Општине ојачају постојећи и развијени нови институционални међусекторски механизми превенције родно заснованог насиља.

Према његовим ријечима, то показује да локална заједница активно учествује у спровођењу програма "Заједнице које брину", јер је препознала значај заједничких програма с циљем превенције свих облика насиља.

Предсједник и координатор Центра за здраво и активно старење Удружења грађана "Перспектива плус" Рајка Симанић рекла је Срни да су корисници овог удружења веома задовољни данашњом акцијом.

Она је захвалила Општини Илиџа за подршку не само овој, него и свим другим активностима које "Перспектива плус" реализује с циљем адекватне бриге о лицима треће доби.

- Ми се дружимо и путем колективне гимнастике, на секцији ручних радова, хорског пјевања, рецитовања, друштвених игара, јер наш циљ јесте да сви заједно, без обзира на године, пребродимо све потешкоће које су пред нама, и што је најважније, такозвана трећа доб није крај живота, него неки нови извор енергије и наде -  нагласила је Симанићева.

Она је додала де се посебна пажња посвећује болесним и лицима којима је потребна њега.

- Емпатија је наш основни импулс за рад и дјеловање - рекла је Симанићева.

Представник Општине Источна Илиџа Недељка Јанковић рекла је Срни да је брига о старијим лицима приоритет општинске управе на челу са начелником Маринком Божовићем.

- То се не односи само на лица `треће доби`, него ми веома бринемо и о пронаталитетној политици, о вишечланим породицама, као и субвенцијама за вантјелесну оплодњу, те помоћ и стипендијама ученицима и студентима на подручју наше општине - навела је Јанковићева.

Радионица је организована поводом Међународног дана породице, у сарадњи са удружењима "Пробуди се", "Перспектива плус" и Омладинским савјетом Општине Источна Илиџа, а у оквиру пројекта "Примјена свеобухватног социо-еколошког и модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ", који финансира "UN Women".

Слике које настану на радионици техником енкаустике /стара техника сликања уз употребу боје која се мијеша са растопљеним воском, а раствор боје и воска се на слику наноси у топлом стању/ биће дио продајне хуманитарне изложбе, а прикупљена средства намијењена су за помоћ раду удружења дјеце са потешкоћама у развоју у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО) Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    19h 22m
    7
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    19h 54m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    15h 5m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    20h 3m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    43m
    0