Одржана свечана академија поводом 30 година Музичке академије у Источном Сарајеву (ФОТО)

10.06.2024. 21:52
1
ИЗВОР: katera.news

Свечана академија поводом обиљежавања 30 година Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву одржана је у Народном позоришту Источно Сарајево.

Декан Музичке академије Маја Жужа истиче да је Музичка академија за ових тридесет година, уз предан рад расла и дошла на одређени умјетнички ниво.

- Ја сам вечерас изнимно поносна што сам бивши студент, а данас декан ове установе – рекла је она.

Слика

Фото: katera.news

Највеће признање – Повељу Музичке академије ове године добила је Сандра Ивановић, редовни професор на овој академији.

- Она је свој живот посветила овоме и она је неко ко је двадесет година у органима Музичке академије и Универзитета, неко ко се трудио да испрати развојни пут Музичке академија – рекла је Жужа.

Сандра Ивановић редовни је професор на Музичкој академији, а истиче да је у тридесет година постојања Музичке академије уткано много труда, одговорности, посвећености и љубави свих запослених.

Било је, додаје, и тешких времена, али и сјајних резултата.

- Оно чиме се поносимо су сјајни резултати наших професора и студената, чињениса да смо били организатори значајних свјетских манифестација. Наравно, очекујемо да будемо још и бољи, то је оно чему тежимо – навела је она.

Слика

Фото: katera.news

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић навео је да је данас посебан дан, јер се обиљежава тридесет година успјешног рада Музичке академије, која је, како објашњава, изузетно важна чланица Униврзитета.

- Музичка академија, као и музика, чини свијет љепшим за живот. Презадовољан сам резултатима које постижу студенти и професори. Тиме су омогућили да Музичка академија постане препознатљива у региону и Европи – навео је он.

Усељењем у нову зграду, имаће боље услове за рад, а самим тим, додаје Кулић, очекује још боље резултате.

Слика

Фото: katera.news

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, истакао је да је ова академија за 30 година рада постигла много тога, те да најбољи начин представља читав град.

- У кратком периоду, за једну институцију, прешли су пут од оснивања у тешком времену, преко различитих врста функционисања у касним деведесетим годинама, до прославе тридесет година. Један град мора да има нешто као што је Музичка академија да би то био – навео је он.

Слика

Фото: katera.news

Помоћник министра за високо образовање у Mинистарству за научнотехнолошки развој и високо образовање др Јелена Старчевић истакла је да јој је велика част присуствовати овако радосном догађају.

На Музичкој академији у Источном Сарајеву се, како каже, већ тридесет година развија културни и умјетнички живот овог града, али и региона.

- Она представља заштитника и поборника за очување историје, традиције, умјетности и културе народа Републике Српске – рекла је Старчевић.

Према њеним ријечима, ова установа ће оправдано добити и нови зграду, која ће убрзо бити завршена.

- Сврха цијелог пројекта није да та зграда и сала за концерте служи само студентима и наставном особљу, него свим грађанима Источног Сарајева, али и цијеле Републике Српске – нагласила је она.

Слика

Фото: katera.news

Обиљежавање јубилеја Музичке академије наставља се сутра у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источној Илиџи, гдје ће Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију поводом крсне славе Музичке академије.

Истог дана с почетком у 12.00 часова у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву биће уприличена промоција дипломираних и мастер студената, као и додјела награда и признања заслужним професорима и студентима.

Слика

Фото: katera.news

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву почела је са радом школске 1994/1995. године на територији општине Илиџа, а од 1996. године просторије Музичке академије налазе се у згради Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Први декан Музичке академије био је академик Војин Комадина. Несебичним залагањем њега и његових сарадника, у отежаним, ратним условима, омогућено је одвијање наставе и створени предуслови да се Академија, током наредних година, развије у респектабилну установу, са резултатима који су јој омогућили углед, како на домаћем, тако и на интернационалном плану.

Слика

Фото: katera.news

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sreten 11.06.2024. 17:14
    Gledam bivše gradonačelnike Kezunovića i Gutalja, čime li su oni zadužili Akademiju? E, tugo golema...
Повезане вијести
У петак свечана академија посвећена Богдану Жерајићу У петак свечана академија посвећена Богдану Жерајићу
Видовданска академију у Палама Видовданска академију у Палама
Вечерас свечана академија посвећена Богдану Жерајићу у Источном Новом Сарајеву Вечерас свечана академија посвећена Богдану Жерајићу у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 28m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 51m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 24m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 21m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 12m
    0