Održana svečana akademija povodom 30 godina Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu (FOTO)

10.06.2024. 21:52
1
IZVOR: katera.news

Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održana je u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža ističe da je Muzička akademija za ovih trideset godina, uz predan rad rasla i došla na određeni umjetnički nivo.

- Ja sam večeras iznimno ponosna što sam bivši student, a danas dekan ove ustanove – rekla je ona.

Slika

Foto: katera.news

Najveće priznanje – Povelju Muzičke akademije ove godine dobila je Sandra Ivanović, redovni profesor na ovoj akademiji.

- Ona je svoj život posvetila ovome i ona je neko ko je dvadeset godina u organima Muzičke akademije i Univerziteta, neko ko se trudio da isprati razvojni put Muzičke akademija – rekla je Žuža.

Sandra Ivanović redovni je profesor na Muzičkoj akademiji, a ističe da je u trideset godina postojanja Muzičke akademije utkano mnogo truda, odgovornosti, posvećenosti i ljubavi svih zaposlenih.

Bilo je, dodaje, i teških vremena, ali i sjajnih rezultata.

- Ono čime se ponosimo su sjajni rezultati naših profesora i studenata, činjenisa da smo bili organizatori značajnih svjetskih manifestacija. Naravno, očekujemo da budemo još i bolji, to je ono čemu težimo – navela je ona.

Slika

Foto: katera.news

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić naveo je da je danas poseban dan, jer se obilježava trideset godina uspješnog rada Muzičke akademije, koja je, kako objašnjava, izuzetno važna članica Univrziteta.

- Muzička akademija, kao i muzika, čini svijet ljepšim za život. Prezadovoljan sam rezultatima koje postižu studenti i profesori. Time su omogućili da Muzička akademija postane prepoznatljiva u regionu i Evropi – naveo je on.

Useljenjem u novu zgradu, imaće bolje uslove za rad, a samim tim, dodaje Kulić, očekuje još bolje rezultate.

Slika

Foto: katera.news

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, istakao je da je ova akademija za 30 godina rada postigla mnogo toga, te da najbolji način predstavlja čitav grad.

- U kratkom periodu, za jednu instituciju, prešli su put od osnivanja u teškom vremenu, preko različitih vrsta funkcionisanja u kasnim devedesetim godinama, do proslave trideset godina. Jedan grad mora da ima nešto kao što je Muzička akademija da bi to bio – naveo je on.

Slika

Foto: katera.news

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje dr Jelena Starčević istakla je da joj je velika čast prisustvovati ovako radosnom događaju.

Na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu se, kako kaže, već trideset godina razvija kulturni i umjetnički život ovog grada, ali i regiona.

- Ona predstavlja zaštitnika i pobornika za očuvanje istorije, tradicije, umjetnosti i kulture naroda Republike Srpske – rekla je Starčević.

Prema njenim riječima, ova ustanova će opravdano dobiti i novi zgradu, koja će ubrzo biti završena.

- Svrha cijelog projekta nije da ta zgrada i sala za koncerte služi samo studentima i nastavnom osoblju, nego svim građanima Istočnog Sarajeva, ali i cijele Republike Srpske – naglasila je ona.

Slika

Foto: katera.news

Obilježavanje jubileja Muzičke akademije nastavlja se sutra u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži, gdje će Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave Muzičke akademije.

Istog dana s početkom u 12.00 časova u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće upriličena promocija diplomiranih i master studenata, kao i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim profesorima i studentima.

Slika

Foto: katera.news

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom školske 1994/1995. godine na teritoriji opštine Ilidža, a od 1996. godine prostorije Muzičke akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi dekan Muzičke akademije bio je akademik Vojin Komadina. Nesebičnim zalaganjem njega i njegovih saradnika, u otežanim, ratnim uslovima, omogućeno je odvijanje nastave i stvoreni preduslovi da se Akademija, tokom narednih godina, razvije u respektabilnu ustanovu, sa rezultatima koji su joj omogućili ugled, kako na domaćem, tako i na internacionalnom planu.

Slika

Foto: katera.news

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sreten 11.06.2024. 17:14
    Gledam bivše gradonačelnike Kezunovića i Gutalja, čime li su oni zadužili Akademiju? E, tugo golema...
Povezane vijesti
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
U petak svečana akademija posvećena Bogdanu Žerajiću U petak svečana akademija posvećena Bogdanu Žerajiću
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0