Одржана Свечана академија поводом Дана и славе Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)

24.05.2022. 21:20
0
ИЗВОР: katera.news

Свечаном академијом настављено је обиљежавање Дана и славе Универзитета у Источном Сарајево - Светих Ћирила и Методија.

Обиљежавању 30 година Универзитета, у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, присуствовао је велики број званица, а уручене су и признања, захвалнице, повеље и плакете.

Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво рекао је да Универзитет у Источном Сарајеву има посебан стратешки значај за Републику Српску.

- Универзитет у Источном Сарајеву је географски дисперзиран у десет локалних заједница широм истока Републике Српске са својих 17 организационих јединица – објаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске се труди да, поред инфраструктурних улагања, кроз позитивне законске прописе унаприједи сектор високог образовања.

- Суштина читаве реформе високог образовања је стварање услова за бесплатно школовање за све редовне студенте који први пут упишу прву годину на првом и другом циклусу студија – рекао је Рајчевић.

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић рекао је да је предност Универзитета у Источном Сарајеву у дислоцираности његових организационих јединица.

- Ишло се са циљем да се факултети примакну нашим грађанима, да дјеца не би морала да путују 100 или 200 километара. Универзитет се развијао тако што је своје организационе јединице дислоцирао ван сједишта и тиме омогућио да породице и дјеца имају бољу доступност свим тим факултетима- објаснио је Вишковић.

Вишковић је додао да о квалитету Универзитета у Источном Сарајеву говори број академаца у ових 30 година.

- Имате 18.000 образованих људи који су данас на разним позицијама и радним мјестима који дају велики допринос развоју Репубике Српске, то је податак који говори сам за себе – истакао је он.

Надовезујући се на дислоцираност Универзитета у Источном Сарајеву, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је како она има својих предности и мана.

- Предност је што смо зауставили исељавање из овог дијела Републике Српске. Образујемо младе кадрове који остају овдје и формирају породице  – рекао је Кулић.

Он је рекао да је кроз Универзитет прошао велики број студената, и да ће најбољи добити заслужена признања.

- Данас ћемо уручити признања онима који су помагали развој Универзитета у Источном Сарајеву, признања најбољим студентима генерације и онима који су у року завршили студиј са високим просјеком као и признања најбољим истраживачима на Универзитету у Источном Сарајеву – закључио је Кулић.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић добио је Повељу за нарочите заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Источном Сарајеву.

- Захваљујем се руководству Универзитета у Источном Сарајеву што је препознало подршку општине Источна Илиџа, свих досадашњих начелника и мојих сарадника. Могу само да кажем да ће та подршка у наредном временском периоду да се настави – рекао је Божовић.

Он је рекао да је поносан што општина Источна Илиџа и Универзитет у Источном Сарајеву заједно живе и раде 30 година.

- У самом оснивању Универзитета, на територији оштине Источна Илиџа, тадашње Српске Илиџе основан је Правни факултет – истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, општина Источна Илиџа зна и поштује битност Универзитета у Источном Сарајеву, иако ниједан факултет није територијално смјештен на овој општини.

- Универзитет  у Источном Сарајеву ће, као и до сада, имати значајну подршку општине Источна Илиџа. Осим тога, сигуран сам да ће професори имати адекватно знање да пренесу студентима који упишу било који факултет у склопу овог Универзитета у Источном Сарајеву  – закључио је Божовић.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 40m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 46m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 13m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 5m
    0