Održana Svečana akademija povodom Dana i slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)

24.05.2022. 21:20
0
IZVOR: katera.news

Svečanom akademijom nastavljeno je obilježavanje Dana i slave Univerziteta u Istočnom Sarajevo - Svetih Ćirila i Metodija.

Obilježavanju 30 godina Univerziteta, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, prisustvovao je veliki broj zvanica, a uručene su i priznanja, zahvalnice, povelje i plakete.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima poseban strateški značaj za Republiku Srpsku.

- Univerzitet u Istočnom Sarajevu je geografski disperziran u deset lokalnih zajednica širom istoka Republike Srpske sa svojih 17 organizacionih jedinica – objasnio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske se trudi da, pored infrastrukturnih ulaganja, kroz pozitivne zakonske propise unaprijedi sektor visokog obrazovanja.

- Suština čitave reforme visokog obrazovanja je stvaranje uslova za besplatno školovanje za sve redovne studente koji prvi put upišu prvu godinu na prvom i drugom ciklusu studija – rekao je Rajčević.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković rekao je da je prednost Univerziteta u Istočnom Sarajevu u dislociranosti njegovih organizacionih jedinica.

- Išlo se sa ciljem da se fakulteti primaknu našim građanima, da djeca ne bi morala da putuju 100 ili 200 kilometara. Univerzitet se razvijao tako što je svoje organizacione jedinice dislocirao van sjedišta i time omogućio da porodice i djeca imaju bolju dostupnost svim tim fakultetima- objasnio je Višković.

Višković je dodao da o kvalitetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu govori broj akademaca u ovih 30 godina.

- Imate 18.000 obrazovanih ljudi koji su danas na raznim pozicijama i radnim mjestima koji daju veliki doprinos razvoju Repubike Srpske, to je podatak koji govori sam za sebe – istakao je on.

Nadovezujući se na dislociranost Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je kako ona ima svojih prednosti i mana.

- Prednost je što smo zaustavili iseljavanje iz ovog dijela Republike Srpske. Obrazujemo mlade kadrove koji ostaju ovdje i formiraju porodice  – rekao je Kulić.

On je rekao da je kroz Univerzitet prošao veliki broj studenata, i da će najbolji dobiti zaslužena priznanja.

- Danas ćemo uručiti priznanja onima koji su pomagali razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, priznanja najboljim studentima generacije i onima koji su u roku završili studij sa visokim prosjekom kao i priznanja najboljim istraživačima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu – zaključio je Kulić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović dobio je Povelju za naročite zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Zahvaljujem se rukovodstvu Univerziteta u Istočnom Sarajevu što je prepoznalo podršku opštine Istočna Ilidža, svih dosadašnjih načelnika i mojih saradnika. Mogu samo da kažem da će ta podrška u narednom vremenskom periodu da se nastavi – rekao je Božović.

On je rekao da je ponosan što opština Istočna Ilidža i Univerzitet u Istočnom Sarajevu zajedno žive i rade 30 godina.

- U samom osnivanju Univerziteta, na teritoriji oštine Istočna Ilidža, tadašnje Srpske Ilidže osnovan je Pravni fakultet – istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, opština Istočna Ilidža zna i poštuje bitnost Univerziteta u Istočnom Sarajevu, iako nijedan fakultet nije teritorijalno smješten na ovoj opštini.

- Univerzitet  u Istočnom Sarajevu će, kao i do sada, imati značajnu podršku opštine Istočna Ilidža. Osim toga, siguran sam da će profesori imati adekvatno znanje da prenesu studentima koji upišu bilo koji fakultet u sklopu ovog Univerziteta u Istočnom Sarajevu  – zaključio je Božović.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    21h 55m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    21h 26m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 42m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    13h 37m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    21h 49m
    0