Одржана Свечана академија поводом Спасовдана - крсне славе општине Источно Ново Сарајево

24.05.2023. 20:41
0
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источно Ново Сарјево Јован Катић рекао је да се ова општина може поносити многим инфраструктурним пројектима који су реализовани за годину дана.

- Како говоримо о броју инвестиција које нису мале вриједности, морамо истаћи да није све могуће реализовати између Спасовдана 2022. и 2023 јер је ријеч о вишегодишњим пројектима, прије свега изградњи објеката студентских домова, Ректората, Музичке академије, концертне дворане, као и свега онога што Влада Републике Српске у сарадњи са градом Источно Сарајево финансира у овој локалној заједници - изајавио је Катић новинарима прије почетка Свечане академије која се одражава поводом Спасовдана, крсне славе општине Источно Ново Сарајево.

Према његовим ријечима, многи пројекти су започети, радови на студентскким домовима се приводе крају, док радови на зградама Ректората, Музичке академије, и концертне дворане напредују.

- У прошлој години смо покренули јавну набавку за избор извођача за изградњу основне школе. Нажалост, нисмо успјели у првом позиву да изаберемо извођача. Тендерска документација је у овој години завршена и врло брзо се очекује потписивање уговора и самим тим почетак изградње основне школе – навео је Катић, истичући да је изградња нове основне школе неопходна.

Катић је додао да је поред нове основне школе потребна и изграња новог дјечијег вртића, те да ће ову и наредну годину обиљежити ови битни пројекти.

-  Прошлу годину је обиљежила и изградња рекреационе зоне у комплексу бивше касарне „Славиша Вајнер Чича“, а најљепши пројекат, који је започет у прошлој години, а завршен у овој је изградња вјештачког језера. Такође, урадили смо реконструкцију постојећих саобраћајница и изградњу нових, тако да становници који живе у мјесним заједницама Топлик и Тилава могу до сваког централног дијела општине доћи уређеном саобраћајницом са тротоарима и јавном расвјетом – рекао је Катић, додајући да је ове године планирано 2,5 милиона КМ за изградњу саобраћајница.

Како истиче, прошлу годину је обиљежило и рјешавање  проблема водоснабдијевања  становника општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, који је добитник Повеље, за изузетан допринос развоју ове високошколске установе, захвалио се на добијеној награди истичући да  Универзитет стасава заједно са Градом Источно Сарајево.

 -  Желим да истакнем да је сарадња Универзитета са локалним заједницама изузетна. Град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево биле би сасвим другачије да нема Универзитета, али и сам Универзитет би био другачији да нема помоћ локалних заједница. Увјерен сам да Универзитет има свијетлу будућност, као и сама општина и Град – навео је Кулић.

Владимир Зеленовић примио је признање, које је Општина Источно Ново Сарајево постхумно додијелила његовом оцу Недељку Зеленовићу, и том приликом истакао да је његов отац више од 20 година живио у Источном Новом Сарајеву, осам година био директор Јавне уставнове за културу, стварао и писао књижевна дјела и дао велики допринос у развоју културе.

- Велика част ми је што је признање припало мом оцу, али ми је жао што Повељу узимам ја, а не мој отац – рекао је Зеленовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

На свечаној сједници Скупштине општине, поводом обиљежавања Спасовдана - крсне славе Источног Новог Сарајева јутрос су донесене одлуку да Повеља општине Источно Ново Сарајево, највећег признања које ова локална заједница додјељује заслужним појединцима и установама, односно колективима, буде додијељена Зори Видовић, министру финансија Републике Српске.

Плакете општине су додијељене и Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за изузетан допринос у рјешавању стамбеног збрињавања избјеглог и расељеног становништва на подручју општине, љекару Нинослави Бјелогрлић за несебично пожртвовање и изузетан допринос унапређењу услуга Службе лабораторије Дома здравља Источно Сарајево, Данијели Лукета за успјешан дугогодишњи педагошки рад у Школи за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево.

Захвалнице општине су додијељене постхумно Томиславу Лаловићу за труд и посвећен рад у општинском Комуналном предузећу "Свети Марко", Стевану Милановићу за несебично залагање у раду Комуналног предузећа "Рад", Предрагу Гавриловићу за несебично залагање у раду Комуналног предузећа "Водовод и канализација", Горану Мандићу за несебично залагање у раду Комуналног предузећа "Топлане", те "КВ тиму" из Сарајева за допринос привредном развоју Источног Новог Сарајева.

Захвалница за промоцију угоститељске дјелатности је додјељена хотелу "Брчко гас", Милошу Поповићу за изванредан допринос у организацији културних манифестација у општини кроз лични ангажман и стварање уникатних умјетничких поставки и дјела, Мирку Чампари за изузетан ангажман у покретању и организацији Божићног турнира у футсалу "Источно Ново Сарајево 2022" и промоцији спорта, те Александру Јованчићу за несебично залагање и изузетну посвећеност пацијентима Дома здравља Источно Сарајево.

Такође, захвалнице су додијељене и ученицима четвртог три одјељења техничара информационих технологија Средње школе "28. јуни" из Источног Новог Сарајева за освојено прво мјесто на конкурсу за пројекте "Скроји свој кутак по мјери", такође, додјељује се захвалница поводом крсне славе општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 34m
    0