Održana Svečana akademija povodom Spasovdana - krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo

24.05.2023. 20:41
0
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočno Novo Sarjevo Jovan Katić rekao je da se ova opština može ponositi mnogim infrastrukturnim projektima koji su realizovani za godinu dana.

- Kako govorimo o broju investicija koje nisu male vrijednosti, moramo istaći da nije sve moguće realizovati između Spasovdana 2022. i 2023 jer je riječ o višegodišnjim projektima, prije svega izgradnji objekata studentskih domova, Rektorata, Muzičke akademije, koncertne dvorane, kao i svega onoga što Vlada Republike Srpske u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo finansira u ovoj lokalnoj zajednici - izajavio je Katić novinarima prije početka Svečane akademije koja se odražava povodom Spasovdana, krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, mnogi projekti su započeti, radovi na studentskkim domovima se privode kraju, dok radovi na zgradama Rektorata, Muzičke akademije, i koncertne dvorane napreduju.

- U prošloj godini smo pokrenuli javnu nabavku za izbor izvođača za izgradnju osnovne škole. Nažalost, nismo uspjeli u prvom pozivu da izaberemo izvođača. Tenderska dokumentacija je u ovoj godini završena i vrlo brzo se očekuje potpisivanje ugovora i samim tim početak izgradnje osnovne škole – naveo je Katić, ističući da je izgradnja nove osnovne škole neophodna.

Katić je dodao da je pored nove osnovne škole potrebna i izgranja novog dječijeg vrtića, te da će ovu i narednu godinu obilježiti ovi bitni projekti.

-  Prošlu godinu je obilježila i izgradnja rekreacione zone u kompleksu bivše kasarne „Slaviša Vajner Čiča“, a najljepši projekat, koji je započet u prošloj godini, a završen u ovoj je izgradnja vještačkog jezera. Takođe, uradili smo rekonstrukciju postojećih saobraćajnica i izgradnju novih, tako da stanovnici koji žive u mjesnim zajednicama Toplik i Tilava mogu do svakog centralnog dijela opštine doći uređenom saobraćajnicom sa trotoarima i javnom rasvjetom – rekao je Katić, dodajući da je ove godine planirano 2,5 miliona KM za izgradnju saobraćajnica.

Kako ističe, prošlu godinu je obilježilo i rješavanje  problema vodosnabdijevanja  stanovnika opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, koji je dobitnik Povelje, za izuzetan doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove, zahvalio se na dobijenoj nagradi ističući da  Univerzitet stasava zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo.

 -  Želim da istaknem da je saradnja Univerziteta sa lokalnim zajednicama izuzetna. Grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo bile bi sasvim drugačije da nema Univerziteta, ali i sam Univerzitet bi bio drugačiji da nema pomoć lokalnih zajednica. Uvjeren sam da Univerzitet ima svijetlu budućnost, kao i sama opština i Grad – naveo je Kulić.

Vladimir Zelenović primio je priznanje, koje je Opština Istočno Novo Sarajevo posthumno dodijelila njegovom ocu Nedeljku Zelenoviću, i tom prilikom istakao da je njegov otac više od 20 godina živio u Istočnom Novom Sarajevu, osam godina bio direktor Javne ustavnove za kulturu, stvarao i pisao književna djela i dao veliki doprinos u razvoju kulture.

- Velika čast mi je što je priznanje pripalo mom ocu, ali mi je žao što Povelju uzimam ja, a ne moj otac – rekao je Zelenović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine, povodom obilježavanja Spasovdana - krsne slave Istočnog Novog Sarajeva jutros su donesene odluku da Povelja opštine Istočno Novo Sarajevo, najvećeg priznanja koje ova lokalna zajednica dodjeljuje zaslužnim pojedincima i ustanovama, odnosno kolektivima, bude dodijeljena Zori Vidović, ministru finansija Republike Srpske.

Plakete opštine su dodijeljene i Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za izuzetan doprinos u rješavanju stambenog zbrinjavanja izbjeglog i raseljenog stanovništva na području opštine, ljekaru Ninoslavi Bjelogrlić za nesebično požrtvovanje i izuzetan doprinos unapređenju usluga Službe laboratorije Doma zdravlja Istočno Sarajevo, Danijeli Luketa za uspješan dugogodišnji pedagoški rad u Školi za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo.

Zahvalnice opštine su dodijeljene posthumno Tomislavu Laloviću za trud i posvećen rad u opštinskom Komunalnom preduzeću "Sveti Marko", Stevanu Milanoviću za nesebično zalaganje u radu Komunalnog preduzeća "Rad", Predragu Gavriloviću za nesebično zalaganje u radu Komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija", Goranu Mandiću za nesebično zalaganje u radu Komunalnog preduzeća "Toplane", te "KV timu" iz Sarajeva za doprinos privrednom razvoju Istočnog Novog Sarajeva.

Zahvalnica za promociju ugostiteljske djelatnosti je dodjeljena hotelu "Brčko gas", Milošu Popoviću za izvanredan doprinos u organizaciji kulturnih manifestacija u opštini kroz lični angažman i stvaranje unikatnih umjetničkih postavki i djela, Mirku Čampari za izuzetan angažman u pokretanju i organizaciji Božićnog turnira u futsalu "Istočno Novo Sarajevo 2022" i promociji sporta, te Aleksandru Jovančiću za nesebično zalaganje i izuzetnu posvećenost pacijentima Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Takođe, zahvalnice su dodijeljene i učenicima četvrtog tri odjeljenja tehničara informacionih tehnologija Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Novog Sarajeva za osvojeno prvo mjesto na konkursu za projekte "Skroji svoj kutak po mjeri", takođe, dodjeljuje se zahvalnica povodom krsne slave opštine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    4m
    0
  • Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
    23h 1m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    17h 47m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    19h 2m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    19h 38m
    0