Одржане двије посебне сједнице Скупштине општине Источна Илиџа

02.11.2023. 19:30
2
ИЗВОР: katera.news

У скупштинској сали општине Источна Илиџа данас су одржане двије посебне сједнице.

На осмој посебној сједници, одборници су разматрали Приједлоге одлука о измјенама и допунама регулационих планова на подручју ове локалне заједнице. Након ове, одржана је и девета, на којој су разматрани Приједлози одлуке о давању сагласности на кредитно задужење ЈЗУ Дом здравља "Источно Сарајево" у износи од 250.000 КМ.

Начелник општине Маринко Божовић навео је да се два регулациона плана односе на изградњу пословних објекат површине 2.500 и 2.000 метара квадратних, који ће обезбиједити нова радна мјеста и донијети приходе у буџет ове општине.

- Што се тиче измјена планских рјешења, који су у претходном периоду важили на подручју општине Источна Илиџа, оне се односе да долазак новог привредног колектива из Србије, који ће градити пословни објекат површине 30.000 метара квадратних и који ће, за почетак, запослити 100 радника и додатно помоћи буџету наше општине и цијеле Републике Српске. Сједиште овог колектива ће бити у Источној Илиџи и то ће додатно повећати промет који се овдје остварује – рекао је Божовић.

Осврћући се на коментаре одборника СНДС-а, који нису гласали за усвајање ових тачака дневног реда, Божовић је изјавио да „не види никакав разлог за то, осим личног“.

Настављајући, Божовић је навео да је принцип општинске управе транспарентност, да је све јавно и да не постоји разлог „да се било шта крије“.

 

- Уколико СНСД-е сматра да  ми радимо исто што и они, варају се. Ако се воде том логиком, имају погрешну перцепцију. Непромишљеним изјавама могу довести до тога да инвеститори одустану од улагања у Источну Илиџу. Ако они који нису из Источног Сарајева и ове општине, могу са њима да лицитирају, ми, као одговорни представници локалне власти, то нећемо дозволити – рекао је он.

Говорећи о кредитном задужењу ЈЗУ Дом здравља "Источно Сарајево", Божовић је навео да би кредитно задужење требало да омогући превазилажење текућих проблема и обезбјеђивања додатних средстава за уплату доприноса, обавеза према добављачима, као и изласка љекара из апсурдне ситуације.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

- Апсурдно је то да се љекари баве здравственом заштитом становника, а да је они немају. То није позитивна реклама ни за један ниво власти у Републици Српској – рекао је он.

Божовић је додао да је у вези са тим донесен закључак који је упућен Фонду здравственог осигурања, Министарству здравља и социјалне заштите, а који се тиче обезбјеђивања додатних средстава у износу од око 320.000 КМ мјесечно, колико износи сада, на 380.000 КМ, приликом додјела уговора за наредну годину, Дому здравља у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, број онколошких пацијената је порастао за 360 у односу на претходну годину и то су алармантни подаци.

- Иако се све здравствене установе у Српској налазе у незавидном положају, не можемо дозволити да се граде гараже, док други немају новац за редовно плаћање пореза и доприноса својим запосленицима или издају рецепте најстаријим становницима наше општине – рекао је Божовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да нису гласали за усвајање сета тачака које се тичу регулационих планова, те да су подржали одлуке о давању сагласности на кредитно задужење ЈЗУ Дом здравља "Источно Сарајево".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Trezveni 03.11.2023. 21:49
    Sreća moja pa radim u Federaciji. Običan građanin Istočnog Sarajeva može skapati od gladi dok se dogovori SNSD i SDS između sebe hoće li doći novi investitor ili ne. Što se tiče regulacionih planova oni su vam na nivou Foče ili Zvornika. Sva izgradnja u Istočnom Sarajevu svodi se na parking zgrada. Blizu nam je federalna Dobrinja pa imamo gdje i prošetati,bar da vas ne gledamo.
  • Generic placeholder image
    Perunika 02.11.2023. 21:42
    U domu zdravlja hitnu zatvorite nebom dala ništa Marinko vidi šta rade tehničari dolaze na intervencije fuj
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 29m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 25m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 29m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 22m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 13m
    0