Održane dvije posebne sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža

02.11.2023. 19:30
2
IZVOR: katera.news

U skupštinskoj sali opštine Istočna Ilidža danas su održane dvije posebne sjednice.

Na osmoj posebnoj sjednici, odbornici su razmatrali Prijedloge odluka o izmjenama i dopunama regulacionih planova na području ove lokalne zajednice. Nakon ove, održana je i deveta, na kojoj su razmatrani Prijedlozi odluke o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje JZU Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" u iznosi od 250.000 KM.

Načelnik opštine Marinko Božović naveo je da se dva regulaciona plana odnose na izgradnju poslovnih objekat površine 2.500 i 2.000 metara kvadratnih, koji će obezbijediti nova radna mjesta i donijeti prihode u budžet ove opštine.

- Što se tiče izmjena planskih rješenja, koji su u prethodnom periodu važili na području opštine Istočna Ilidža, one se odnose da dolazak novog privrednog kolektiva iz Srbije, koji će graditi poslovni objekat površine 30.000 metara kvadratnih i koji će, za početak, zaposliti 100 radnika i dodatno pomoći budžetu naše opštine i cijele Republike Srpske. Sjedište ovog kolektiva će biti u Istočnoj Ilidži i to će dodatno povećati promet koji se ovdje ostvaruje – rekao je Božović.

Osvrćući se na komentare odbornika SNDS-a, koji nisu glasali za usvajanje ovih tačaka dnevnog reda, Božović je izjavio da „ne vidi nikakav razlog za to, osim ličnog“.

Nastavljajući, Božović je naveo da je princip opštinske uprave transparentnost, da je sve javno i da ne postoji razlog „da se bilo šta krije“.

 

- Ukoliko SNSD-e smatra da  mi radimo isto što i oni, varaju se. Ako se vode tom logikom, imaju pogrešnu percepciju. Nepromišljenim izjavama mogu dovesti do toga da investitori odustanu od ulaganja u Istočnu Ilidžu. Ako oni koji nisu iz Istočnog Sarajeva i ove opštine, mogu sa njima da licitiraju, mi, kao odgovorni predstavnici lokalne vlasti, to nećemo dozvoliti – rekao je on.

Govoreći o kreditnom zaduženju JZU Dom zdravlja "Istočno Sarajevo", Božović je naveo da bi kreditno zaduženje trebalo da omogući prevazilaženje tekućih problema i obezbjeđivanja dodatnih sredstava za uplatu doprinosa, obaveza prema dobavljačima, kao i izlaska ljekara iz apsurdne situacije.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

- Apsurdno je to da se ljekari bave zdravstvenom zaštitom stanovnika, a da je oni nemaju. To nije pozitivna reklama ni za jedan nivo vlasti u Republici Srpskoj – rekao je on.

Božović je dodao da je u vezi sa tim donesen zaključak koji je upućen Fondu zdravstvenog osiguranja, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, a koji se tiče obezbjeđivanja dodatnih sredstava u iznosu od oko 320.000 KM mjesečno, koliko iznosi sada, na 380.000 KM, prilikom dodjela ugovora za narednu godinu, Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, broj onkoloških pacijenata je porastao za 360 u odnosu na prethodnu godinu i to su alarmantni podaci.

- Iako se sve zdravstvene ustanove u Srpskoj nalaze u nezavidnom položaju, ne možemo dozvoliti da se grade garaže, dok drugi nemaju novac za redovno plaćanje poreza i doprinosa svojim zaposlenicima ili izdaju recepte najstarijim stanovnicima naše opštine – rekao je Božović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović rekao je da nisu glasali za usvajanje seta tačaka koje se tiču regulacionih planova, te da su podržali odluke o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje JZU Dom zdravlja "Istočno Sarajevo".

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Trezveni 03.11.2023. 21:49
    Sreća moja pa radim u Federaciji. Običan građanin Istočnog Sarajeva može skapati od gladi dok se dogovori SNSD i SDS između sebe hoće li doći novi investitor ili ne. Što se tiče regulacionih planova oni su vam na nivou Foče ili Zvornika. Sva izgradnja u Istočnom Sarajevu svodi se na parking zgrada. Blizu nam je federalna Dobrinja pa imamo gdje i prošetati,bar da vas ne gledamo.
  • Generic placeholder image
    Perunika 02.11.2023. 21:42
    U domu zdravlja hitnu zatvorite nebom dala ništa Marinko vidi šta rade tehničari dolaze na intervencije fuj
Povezane vijesti
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice” Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    18h 1m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 8m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 50m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 28m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    10h 0m
    0