Одржано „Велико гусларско вече“ у Рогатици

26.08.2022. 20:49
0
ИЗВОР: 058.ba

Удружени Општина Рогатица и гуслари из Вишеграда организовали су синоћ „Велико гусларско вече“.

Они су се окупили у удружењу које носи име Рада Јамине, који је највећи дио живота као милиционер са супругом Анђом и синовима Велимиром и Миломиром провео у Рогатици.

На манифестацији се окупило скоро 20-так гуслара из Вишеграда, Чајнича, са Пала и Источног Новог Сарајева, али и Бијелог Поља и Подгорице, а дошао је и Илија Полдрмић из гусларског друштва „Хајдук Вељко Петровић“ из далеког Франкфурта у Њемачкој.

На сцени градског биоскопа смјењивали су се све бољи од бољег гуслара. Почело се са млађим још увијек недовољно афирмисаним из редова Удружења „Раде Јамина“, међу којима су Матовићи Лука и Никола, Велибор Живановић, Витомир Арсенић.

Умијеће свирања и пјевања уз гусле показао је и Бошко Томић из Чајнича, да би затим ревију отворио сениор Зоран Голубовић и све бољи Душан Пејић, оба из гусларског удружрња „Старина Новак“ са Пала.

Шлаг вечери било је ипак појављивање на сцени великог мајстора древног инструмента Саше Лакетића, вишеструко најбољег гуслара српских земаља. Једну побједничку ленту послије посљедњег рата понио је и са такмичења у Рогатици. Уз „обавезно“ отпјевану пјесму, Саша је на тражење гледалаца и слушалаца у биоскопској сали, отпјевао и више додатних. То исто десило се и са наступом младог Максима Војводића из Подгорице који је свирком и пјесмом „запалио“ гледалиште и наговјестио брз улазак међу најбоље гусларе не само у Црној Гори него и свим земљама гдје се још чује умилни звук гусала.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: 058.ba

У хору и уз гусле на крају сви присутни отпјевали су пар пјесама, а током овог својеврсног концерта, своје епске стихове рецитовао је пјесник из Требиња Предраг Т. Јаничић, а успјешан водитељ била је Јована Боровчанин, новинар, из Вишеграда.

Оно што је занимљиво, иако је сала биоскопа била добро попуњена и бесплатан улаз, у гледалишту је било врло мало младих. Стицао се утисак да је на сцени са гуслама било више младих него у гледалишту. Надати се да ће се стање убрзо мијењати, јер је током овог концерта најављено да од 1. септембра ове године и у Рогатици почиње да ради школа за обуку гуслара.

У име суоргнизатора Општине Рогатица, гусларе и публику на вечери гусала поздравио је потпредсједник СО-е Ђоко Раздољац, а уз благослов отворио старјешина цркве Свете Тројице у Рогатици, прота Предраг Масал.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Гусларско вече у Мокром 10. маја Гусларско вече у Мокром 10. маја
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 13m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 55m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 28m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 2m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 47m
    3