Одзвонило шетњама по тржним центрима, мјерење температуре на улазу у вртић

30.04.2020. 09:25
0

Први купци у тржне центре у Републици Српској требало би да кроче након првомајских празника, али одлазак у шопинг неће бити ни налик ономе прије пандемије вируса корона, јер ће бити потребно да грађани и тамо иду са списком, да би се што краће задржавали па ће шетња и разгледање излога у тим објектима постати прошлост.

Републички штаб за ванредне ситуације дао је зелено свјетло тржним центрима у Српској да почну да раде од 1. маја, али не и дјечјим играоницама, угоститељским објектима и биоскопима који се налазе у тим објектима. Међутим, очекује се да они почну да раде тек послије првомајских празника, с обзиром на то да су 1. и 2. мај нерадни дани, а бањалучки Штаб за ванредне ситуације ставио је вето и на почетак рада 3. маја.

Правила понашања у тржним центрима ће, судећи према одлукама, бити много другачија него до половине марта, када су затворени због спречавања ширења вируса корона. Радње унутар центра моћи ће да раде од седам до 19 часова, а рукавице, маске и дезинфекција, уз поштовање прописаног максималног броја лица која истовремено могу бити у објекту, биће саставни дио времена проведеног у куповини на тим локацијама.

Купци ће морати држати одстојање од два метра, а послодавци обезбиједити физичке провидне баријере на касама. У бутицима, као и у продавницама гардеробе изван тржних центара, неће бити дозвољено испробавање одјеће у кабинама, већ би требало да буде омогућена замјену робе ако она не одговара, док према ријечима стручњака проблема са испробавањем обуће нема.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Љубица Јандрић рекла је за “Глас Српске” да су припремљене препоруке за објекте који су почели да раде, уз оцјену да ће одлазак у шопинг бити другачији него прије.

Редови у Српској, истакла је, постоје већ дуже вријеме испред продавница и других објеката који нису престајали да раде или који су дозволе недавно добили. Таква ће, каже, бити свакодневица и испред тржних центара, а основне мјере су размак, ношење маски и рукавице те дезинфекција.

- И у те објекте ће бити ограничен улазак купаца, али када уђу у простор биће распоређени и испред објеката у које треба да иду. Морамо наставити да живимо, али здравље је најважније. Не смијемо да оптеретимо здравствени систем. Апелујем и на све који крену у куповину да иду само по ствари које су им потребне, а не да у центрима проводе вријеме шетајући од бутика до бутика. И у тржни центар морамо ићи циљано, са списком, узети шта треба и изаћи да и остали не би дуго чекали - истакла је Јандрићева.

Имајући у виду да је прије појаве и ширења Ковида-19 већина људи само шетала тржним центрима, без јасне потребе у смислу куповине, Јандрићева каже да тога сада неће бити.

- Нема више задржавања. У тржним центрима треба да постоје редари који ће пратити шта ко ради, нема потреба да посјетилац стоји и прича са неким кога је срео. Морамо подићи свијест људи на висок ниво да бисмо могли да радимо, функционишемо и узмемо само оно што нам је потребно, а не да тамо проводимо вријеме, ћаскамо, јер је ријеч о затвореном простору гдје је забрањено свако беспотребно задржавање - рекла је Јандрићева.

Нагласила је да још није вријеме за опуштање, јер пандемија није прошла.

- Само правимо корак по корак да бисмо се вратили у нормалну колотечину, уз примјену одређених мјера - закључила је Јандрићева.

Мјерење температуре на улазу у вртић

Осим тржних центара у скорије вријеме би требало да буду отворена и врата појединих вртића, с обзиром на то да бројне дјелатности почињу са радом.

Струка је, како је потврдила Љубица Јандрић, дала јасна упутства како васпитачима тако и родитељима.

- Малишанима ће бесконтактно мјерити температуру на улазу у вртић. У групи ће моћи да их буде највише десет, а максимално ће бити појачане мјере хигијене. Маске и рукавице су обавезне за особље, а код преузимања дјеце само по један родитељ ће моћи улазити у гардеробу, тако да нам треба висок ниво личне и колективне хигијене - истакла је Јандрићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Вишковић позитиван на вирус корона
Премијер Српске Радован Вишковић тестиран на корона вирус
Преминуо Новица Капуран, секретар “Белих вукова”
Најчитаније
 • Ђоковић љут на Бошка Југовића?!
  14.07.2020
  4
 • Зашто је прослављени српски тенисер Новак Ђоковић заобишао Јахорину?
  13.07.2020
  10
 • У Палама пљачка и експлозија банкомата
  14.07.2020
  0
 • Сретанки Пелемиш из Пала потребна помоћ у лијечењу (ВИДЕО)
  13.07.2020
  6
 • Пале: Припадници жандармерије ухапсили једно лице
  14.07.2020
  0