Оглас за посао хит на интернету - “Имате ли дијете од 15 година са факултетом”

29.01.2020. 18:51
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Оглас Агенције за водно подручје ријеке Саве са сједиштем у Сарајеву, за запошљавање два млађа стручна сарадника, постао је својеврсни хит на друштвеним мрежама, због начина на који је написан.

Корисници друштвених мрежа нашли су се у чуду када су прочитали, наиме, да је ова агенција у огласу навела да су општи услови за пријем у радни однос “15 година живота и општа здравствена способност”, а међу посебним условима се, истовремено, тражи факултетско образовање.

-Ако имате какво дијете да је напунило 15 година, а да је завршио факултет, јавите се, знам ја директора, погураћу – сатирични је коментар који је остављен на Фејсбук страници “Раја са бироа” уз фотографију овог огласа.

Оглас је, иначе, у дневним новинама објављен 24. јануара, али је због ове формулације која се ријетко виђа у огласима у БиХ завршио на друштвеним мрежама.

Из правне службе ове агенције за Српскаинфо тврде да је њихова намјера била да буду транспарентни, те да јасно наведу опште услове за пријем у радни однос које предвиђа и Закон о раду, али да је то, очиглено, то збунило људе који су оглас читали.

Слика

 – Ти општи услови су изазвали неко неразумијевање, али ми смо то радили по закону, који познаје опште и посебне услове. Општи су они које свака особа мора да испуњава, а то је по Закону о раду да је потребно 15 година живота, као минимални услов, и општа здравствена способност. Ради се о томе да су међународни станадарди у погледу општих услова за заснивање радног односа везују за најнижу доб за запослење.

Ради се о рјешењима из  конвенције Међународне организације рада број 138 о минималној доби, а која обавезује и БиХ да то примјени. Најнижа доб за заснивање радног односа тако не може бити испод доби завршека обавезног школовања, а у сваком случају не смије бити испод 15 година, што се код нас поклапа са завшетком основне школе – објашњава Елмедин Хадровић из ове службе.

У огласима за попуну радних мјеста се, каже, често наводи само да кандидат поред општих услова треба да задовољи и посебне, али се не наведи који су то општи услови.

– Људи су мислили да та особа треба да има тачно 15 година, да не може имати више, али у суштини не може мање, а може више година да има. То је услов који морају сви да испуњавају. Ми смо то транспарентно навели кроз наш оглас, шта су то општи услови, да нас не зову људи па питају који су то општи услови, али смо навели и посебне услове. Неко то не разумије, али зато постоје правници, може се и питати. Јавност је можда зачуђена, јер код нас нема посла углавном – оцјењује Хадровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како ментално здравље утиче на продуктивност у радном окружењу? Како ментално здравље утиче на продуктивност у радном окружењу?
Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак
Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    12h 38m
    0
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    2h 43m
    1
  • Донесена наредба о отварању врећа са гласачким листићима и поновно бројање
    23h 1m
    1
  • Роде су биле први гости у кафићу у Палама
    3h 15m
    1
  • Ухапшен због пријетњи ватреним оружјем
    5h 38m
    1