Огњен Џебо из Источног Сарајева показао да упорни побјеђују (ФОТО)

08.02.2022. 21:45
5
ИЗВОР: srpskainfo.com

Говорили су да није за вртић, ни за школу, да никад неће крочити у учионицу и да га не треба водити ни логопеду, јер би то био узалудан посао. Али, Огњен Џебо (16) ове године завршава основну и намјерава да упише средњу школу.

Овај симпатични ученик деветог разреда, мали матурант дакле, помало свира гитару, редовно прати музичке емисије, има пријатеље и чаробан осмијех.

Напредак који је постигао овај дјечак из Тилаве, у општини Источно Ново Сарајево задивио је и логопеде и љекаре и педагоге и наставнике, па чак и његове другаре, који га, кад се појавио у учионици, нису прихватали, јер је – другачији од већине.

– Предрасуде су чудо, поготово у малим срединама, али мој син и његови другари и наставници из Основне школе “Свети Сава” су показали да су упорност и разумијевање јачи од свих препрека – каже Огњенов тата Младенко Џебо за Српскаинфо.

Огњен се од рођења бори са тешком и неизљечивом болешћу, Вилијамс синдромом.

Овај ријетки генетски поремећај изазива заостајање у расту и менталном развоју, проблеме у кретању, те озбиљне тегобе са срцем и бубурезима.

Слика

Фото: Приватна архива

Огњенова мама Слободанка и тата Младенко никад неће заборавити како су се годинама борили. Прво да њихов син преживи, а потом да прохода, проговори и стекне оно што се за другу дјецу подразумијева: право на вртић и на образовање.

Захваљујући управо Огњену, у његовој школи је отворена сензорна соба, која много значи за напредак дјеце са потешкоћама у развоју.

– Моја супруга Слободанка је најзаслужнија за све то. Она је са Огњеном 24 сата дневно, са њим вјежба, помаже му око школских задатака, савјетује га. Она заслужује орден – каже Младенко.

Није било лако водити Огњена на прегледе и третмане у Бањалуку, Београд и Фочу, обијати прагове институција, борити се за права свог дјетета. Али исплатило се. Огњен је данас сретан и насмијан тинејџер.

– Волим школу и другаре, музику, своју породицу. Надам се да ћу и у средњој школи успјети да се изборим са својим обавезама – каже Огњен за Српскаинфо.

Слика

Фото: Приватна архива

У коју ће средњу школу, не зависи само од његових жеља, него и од процјене наставника, који годинама прате његов рад и развој. Али, која год то школа буде, Огњен ће на наставу кренути с радошћу.

А свега тога не би било да су његови родитељи, још док је био беба и мали дјечачић, одустали од борбе и пустили да све “иде како иде”.

– Нама из малих средина је много теже борити се за своју дјецу, теже јесте али није немогуће. Ево мој Огњен је доказао да и дијете са тешкоћама из малог мјеста може да се избори за своје мјесто под сунцем. Нека то буде подстицај и за другу дјецу и њихове родитеље – поручио је тата Младенко.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Pale 10.02.2022. 13:04
    Bravo Ognjene.
    Molba omladini da normalno gledaju svoje drugove i drugarice sa slicnim problemima i da budu ljudi. Nemojte ih sazaljevati samo im treba razumijevanje i druzenje kao i svima nama.
  • Generic placeholder image
    Brankica 09.02.2022. 22:32
    Tako je tesko kada porodica izgubi snagu ili sama sredina nema osjecaj za drugacije. Hvala sto ste objavili ovu pricu, jer to samo potvrdjuje da se prave odluke grade. Nista ne dolazi samo od sebe...
  • Generic placeholder image
    Источно Сарајево 09.02.2022. 15:46
    Свака част родитељима на упорности и жртви да би дјечак остварио што већи напредак. Живи и здрави били и да вас драги Бог чува.
  • Generic placeholder image
    Majka 09.02.2022. 12:19
    Dragi roditelji, dragi Ognjene,

    Nama je teško i zamisliti kakve ste sve nevolje i prepreke morali do sad preći, ali na sreću uspjeli ste. Bravo za cijelu porodicu, želim vam sve najbolje!
  • Generic placeholder image
    Mile 09.02.2022. 08:37
    Bravo momcino, bravo roditelji! <3
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 18m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 24m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 51m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 33m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 43m
    0