Ограничавање печења ракије забринуло произвођаче у БиХ (ВИДЕО)

19.12.2021. 19:24
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Произвођачи ракије из Републике Српске и ФБиХ изражавају забринутост због намјере власти БиХ да примјени директиву Европске уније по којој се ограничава производња ракије на 50 литара по домаћинству.

Пољопривредници негодују и наводе да се ради о још једном удару на домаћу производњу, али и традицију.

Закони Европске уније су јасни – производња 50 литара алкохолног пића по домаћинству и тачка. Нема више. Да ли ће и Босна и Херцеговина ићи тим путем?

- Ови свјетски моћници иду на глобализацију. Води се рачуна да само поједине групе људи држе монопол над алкохолом. Уништава се традиција вијековна, јер сељак није имао ни стручњаке, нити су му требале плочице у објектима када прави вино, када прави ракију, али је имао квалитет који је у Европи био један од јачих квалитета - каже Зоран Папић из села Тршевине код Вишеграда.

То је удар на сељака који је вијековима носио на својим леђима ову грану привреде, кажу пољопривредници.

- Лично сад да вам кажем да имам 3-4.000 литара старе ракије код себе и сваке године роди воће и допуним са 2.000 литара и то иде за поклоне, за свадбе, имамо разне манифестације гдје нам је потребна већа количина алкохола, ми смо навикли на то. Ако нам то ураде, ми ћемо дићи руке од села, ми ћемо дићи руке од производње. Нећемо да палимо казан за 50 литара ракије - јасан је Папић.

- Па шта да ми се деси радост, па не дај Боже и оно друго, па треба ми више него 50 литара. Значи, он нама наш обичај хоће да угаси - додаје Милош Петровић, пољопривреднк из Броца код Бијељине.

Док у Републици Српској се још ћути о новим европским директивама, федералне власти убрзано спремају нови закон.

Иво Шимуновић из села Шибеница код Јајца каже да су доведени пред свршен чин.

Како каже, уложио је сопствених средстава око 180.000 КМ у воћњак са 1.300 стабала крушке, јабуке и шљиве, и шта сад, како се уклопити у европска правила и регистровати се за већу производњу.

- Вјерујем да ће то имати велике посљедице. Вјерујем да је нама на овом простору битно и потребно да нам знаствена заједница из области пољопривреде посебно у области дестилирања алкохола помогне у томе - наводи Шимуновић.

Из Дирекције за европске интеграције појашњавају да се БиХ преузимањем Споразума о стабилизацији и придруживању обавезала на усклађивање са ЕУ прописима.

- А и ови политичари што раде, треба мало другачије да раде, мало шире. Они се мјере по Европској унији у неким стварима, а у неким у којим би требали, ту се не мјере. Дај нам живот њихов, кад хоћеш њихов стандард - напомиње Петровић.

Наши саговорници кажу да разумију потребу усклађивања, али им није јасно зашто се креће од репа, а не од главе, те зашто је ракија приоритет у односу на горућа питања у БиХ.

Видео: РТВ БН

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 57m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    5h 25m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    18h 35m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    19h 7m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    17h 26m
    0