Огромна количина отпада стигла до бране ХЕ Вишеград

02.01.2021. 21:39
1
ИЗВОР: СРНА

Са новом годином у Вишеграду је активиран вишедеценијски проблем плутајућег отпада. На круну бране у Вишеграду пристигло је око четири хиљаде кубика плутајућег отпада усљед пуцања специјалне ланчанице, што би могло да угрози рад предузећа "ХЕ на Дрини", рекао је директор овог предузећа Недељко Перишић.

Перишић рекао је новинарима да је због велике количине воде која је посљедњих дана пролазила ријеком Дрином дошло до пуцања горње ланчанице која треба да задржава плутајући отпад, а са којим хидроелектрана има вишедеценијски проблем.

– Наши радници су успјели да санирају проблем и да повежу горњу ланчаницу, тако да нам остаје да санирамо отпад са круне. Наш задатак је да ангажујемо сопствене снаге и предузећа која се баве овим проблемом како не бисмо дозволили угрожавање производње на нашој хидроелектрани – нагласио је Перишић.

Он је навео да се са овим проблемом сами боре и да њихова сазнања нису оптимистична јер би могло још отпада да дође.

– У горњем току ријеке Дрине налази се десетине хиљада кубика плутајућег отпада који долази притокама ријеке Дрине, почев од Праче, Таре, Пиве, а највише ријеке Лим – додао је Перишић.

Он је изразио очекивање да ће се у рјешавање овог проблема укључити више институције и из Србије и Црне Горе, из којих долази плутајући отпад.

Перишић је подсјетио да ово предузеће има специјализовано возило за отпад и да је око 20 људи ангажовано на извлачењу отпада из ријеке.

Проблем неколико хиљада кубика плутајућег отпада на ријекама Лим, Тари и Дрини, који угрожава рад Хидроелектране “Вишеград” ни након више од двије године како је у Вишеграду одржан трилатерални састанак ресорних министарстава Републике Српске, Србије и Црне Горе, није ријешен.

Иако су се представници Црне Горе обавезали да ће у што скоријем временском периоду ријешити ово питање, помака није било.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Peksinluk 02.01.2021. 22:13
    Ova država sve više liči na Pakistan ili Indiju.
    Nezamislivo je ovo vidjeti u većem dijelu Evrope sem prljavih balkanskih zemalja. Ovo je (ne) kultura bacanja smeća u rijeke:?
Повезане вијести
Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања
Кућна апотека заврши у смећу Кућна апотека заврши у смећу
ЕУ тражи да се уведе јединствен пуњач за све паметне телефоне ЕУ тражи да се уведе јединствен пуњач за све паметне телефоне
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 58m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 11m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 42m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 5m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 58m
    0