Око 1.000 људи у Хан Пијеску подржало вјернике у Црној Гори

30.01.2020. 20:56
0
ИЗВОР: Срна

Око 1.000 људи присуствовало је вечерас молитвеној литији на Хан Пијеску у знак подршке Србима у Црној Гори који више од мјесец дана протестују широм ове земље против доношења црногорског Закона о слободи вјероисповијести који је представља удар на Српску православну цркву (СПЦ) и њену имовину.

Литија на челу са часним крстом, иконама, барјацаима и транспарентима "Недамо српске светиње у Црној Гори!" и "Романија - Хан Пијесак и Република Српска, Србија и Црна Гора - то је једна фамилија" прошла је од зграде Скупштине општине до Цркве Светог Пантелејмона, гдје је служен молебан.

Протојереј-ставрофор Бранко Бежанчић рекао је новинарима да је ова парохија по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома организовала литију и молебан за подршку СПЦ и српском народу у Црној Гори.

- Дајемо пуну подршку СПЦ, никога не мрзимо и ником зло не желимо. Молимо се Богу за здравље, за мир, за просвјећење ума и разума оних који нас не воле - рекао је новинарима протојереј-ставрофор Бежанчић.

Он је истакао да су упућене молитве Богу и Светом Василију Острошком Чудотворцу да овај проблем буде ријешен договором и дијалогом на добро СПЦ и српског народа у Црној Гори.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић рекао је новинарима да подржава литију у знак подршке Српској православној цркви и српском народу у Црној Гори, као и борбу против контроверзног закона.

Црногорска Скупштина усвојила је 27. децембра прошле године Закон о слободи вјероиповијести које представља удар на СПЦ у Црној Гори.

Из СПЦ раније је саопштено да тај закон представља основ да држава отме црквену имовину и да се односи на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 1m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 16m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 34m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 9m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 18m
    0