Окончано суђење: Оптужена кроз сузе тврди да није имала намјеру убити шефицу

24.07.2023. 15:45
1
ИЗВОР: glassrpske.com

- Данас стојим овдjе без имена и без угледа и јако се стидим, а никада ми није било ни у примисли да здравствено наудим, а не да убијем колегиницу Слађану Танасић.

Рекла је ово кроз плач, у завршној ријечи, оптужена Нина Нинковић (57) из Бањалуке коју терете за покушај убиства Танасићеве, своје тадашње шефице, којој је у кафу сипала натријум хипохлорит и мравоцид. Танасићев је помоћник директора Педагошког завода Републике Српске у којем је радила Нинковићева на позицији инспектора педагогије. Оптужена је раније између осталог била помоћник директора Завода, в.д. директор и начелник једног одјељења.

- Ово кроз шта пролазим је пакао, а од тога је страшније што неко мисли да сам покушала да убијем друго људско биће, колегиницу. Ни на секунд нисам имала жељу да убијем Слађану, а немам зато ни разлога - рекла је оптужена плачући.

Тужилац Борислав Чекић, с друге стране, тврди да је доказао оптужницу, те затражио од суда да Нинковићеву осуди за покушај убиства.

- Намјера да оштећену убије види се из чињенице да је у више наврата сипала отровну супстанцу. На њеној страни нема олакшавајуће околности сем неосуђиваности. Отежавајуће су околности под којима је дјело почињено – рекао је између осталог Чекић, додао да оптужена није стручњак, те да није могла знати да мравоцид није погодно средство за убиство.

Одбрана оптужене тражи ослобађајућу пресуду јер тврде да оптужбе нису доказане. Адвокат Бранко Гудало је указао да је материја у овом случају, која је вјештачена, незаконито прибављенa. Истакао је да је оптужница нејасна, конфузна, недоречена. Адвокат Александар Јокић тврди да у овом случају тужилаштво ничим није доказало умишљај оптужене да почини кривично дјело за које оптужена.

- На начин како је у оптужници описано кривично дјело није могуће починити убиство. Вјештаци су доказали да је потребно шест килограма мравоцида да се поједе одједном да би неко умро - рекао је, између осталог, Јокић.

Истакао је да је, ако суд сматра да се ради о покушају убиства, ријеч о неподобном покушају зашто је предвиђено и ослобађајућа пресуда.

- Говори се да је у кафу стављено нешто мање од пет грама мравоцида, а вјештаци су утврдили да је потребно 1200 кесица да неко умре. Значи потребно је да неко попије 1200 кафа, па умро би од кафе код 100 те шољице, а не од мравоцида - истакао је Јокић.

Изношењем завршних ријечи странака окончано је суђење оптуженој Нинковић, а изрицање пресуде предсједник вијећа судија Благоја Драгосављевић заказао је за 27. јул.

Прије изношења завршних ријечи саслушани су свједоци одбране Драго Бранковић и Весна Вученовић који су истакли да је оптужена била коректна и професионална у послу, те да нису чули да се и са ким сукобила. Обоје су казали да према њиховом искуству, оптужена није особа која улази у сукобе. Током суђења прочитан је и исказ оптужене из истраге који је дала тужиоцу и у којем је рекла да није имала намјеру ни разлог да убије Танасићеву.

Тужилаштво терети Нину Нинковић да је од 8. до 21. децембра прошле године у просторијама Педагошког завода РС у два наврата ушла у канцеларију коју користи Слађана Танасић те јој је у кафу сипала средство које може проузроковати смрт јер садржи натријев хипохлорит. То средство се, како се наводи у оптужници, налази у слободној продаји у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање. Према оптужници Танасићева 8. и 9. децембра 2022. године кафу није попила због сумњивог мириса. Даље се додаје да је Нинковићева 21. децембра оштећеној у кафу сипала "мравоцид-жохароцид". Нинковићева је након тога ухапшена на дјелу, а "тровање" кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, "подметнута" у канцеларију Танасићеве.

Пише: Небојша Томашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 24.07.2023. 19:30
    Za ovu inspektorku pedagogije- a u praksi trovačicu po uzoru na Lukreciju Bordžiju nema oslobađajuće presude i nebi je smjelo biti. Pokušaj ubistva je u pitanju-skoro kao i ubistvo, samo što trovačici nije na sreću uspjelo da ostvari pakleni naum. Dobro nije uzela cijanid sad bi ležala na robiji za ubistvo. Žalosno je u svoj priči što je i inspektor pedagogije, teško djeci sa ovim pedagogom.


Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 31m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 15m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 28m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 42m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 34m
    0