Окружење у БиХ није наклоњено привредницима

11.08.2022. 09:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

БиХ и даље карактерише компликовано и скупо пословно окружење које карактеришу фрагментизовано унутрашње тржиште, различити регулаторни оквири између два ентитета и висок ниво административних оптерећења, наведено је у најновијем извјештају Организације за економску сарадњу и развој о стању малих и средњих предузећа на западном Балкану и у Турској.

Бираним, али јасним ријечима истакнуто је да БиХ заостаје у скоро свим параметрима за остатком региона, а посебно кад су у питању правна сигурност и процедуре.

Судећи према наводима из извјештаја, и даље су највећа препрека за боље пословно окружење компликоване административне процедуре, политичко неслагање, недостатак сарадње међу различитим етничким заједницама и различити регулаторни оквири који компанијама компликују пословање.

- Од предузећа се тражи да пролазе кроз више процеса пријављивања и регистрација, што повећава трошкове оснивања предузећа и штити постојеће компаније од конкуренције. Правосуђе које се бави привредним споровима и даље представља тешко премостиву препреку за функционисање компанија, а посебно у области регулисања поштовања уговора, али су ту и проблематичне пресуде у вези с комерцијалним споровима, велики број неријешених предмета, компликоване земљишнокњижне процедуре и непоуздано власништво над некретнинама - нагласили су они.

Осим тога, наглашавају да је корупција раширена у цијелом региону западног Балкана, а да је БиХ учинила мало стварног напретка када је у питању борба против корупције.

- Слабо функционисање правног система поткопава поштену пословну конкуренцију, посебно када се ради о селективним и нетранспарентним процедурама и правосудним активностима у вези с корупцијом. Све то негативно утиче на пословање предузећа и инвеститора - упозорено је.

Посебне примједбе односе се на слаб квалитет када су у питању јавне дигиталне услуге.

- Задовољство пословне заједнице када су у питању дигиталне услуге најниже је међу земљама западног Балкана, јер је само 19 одсто предузећа која су учествовала у анкети Балканског пословног барометра одговорило да је задовољно дигиталним услугама које пружа јавна администрација - истакнуто је, уз напомену да су јавне дигиталне услуге слабо развијене и најлошије у региону.

Иако је, како истичу, усвојен заједнички оквир за реформу јавне управе, он и даље није имплементиран.

- Недостатак усклађености и правних оквира између два ентитета у БиХ доводи до фрагментираног окружења и стагнације - нагласили су они.

Примједбе се односе и на лоше процедуре када су јавне набавке у питању, посебно је још присутан преференцијални третман за домаћа предузећа.

У извјештају се истиче да је економија у БиХ добро прошла кроз пандемију ковида, као и да је однос јавног дуга у односу на бруто домаћи производ и даље релативно низак. Наглашено је и то да се, захваљујући диверзификацији економије у протеклих десетак година, уз бројне међународне програме, однос увоза и извоза све више поправља.

Проблем, међутим, и даље представља учешће јавног сектора у укупној економији, што има за посљедицу висок степен незапослености, за који је наглашено да је међу највишима у региону.

Аутор: Дејан Шајиновић

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 53m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 27m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 41m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 45m
    1