Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву прошле године подигло 284 оптужнице

20.05.2023. 11:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву прошле године подигло је 284 оптужнице, од чега у предметима корупције и привредног криминала 10, а у предметима општег криминала 274.

Секретар Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Крамер изјавио је Срни да је у предметима корупције и привредног криминала изречено 10 осуђујућих пресуда, није била одбијена ниједна, а једна је ослобађајућа, што је резултирало процентом од 95 одсто квалитета тужилачких одлука.

Крамер је истакао да је проценат реализације плана за рјешавање предмета ратних злочина у прошлој години износио 100 одсто.

- Укупан број ријешених КТРЗ предмета /предмети ратних злочина у којима је познат починилац/ у 2022. години, износио је седам, од којих су пет наредбе о обустави истраге и два предмета су завршена на други начин – пренос надлежности и спајање предмета - додао је Крамер.

Укупан број ријешених КТРЗ пријава у 2022. години износио је двије, а број ријешених истрага износио је шест.

- Неријешених пријава на крају извјештајног периода је било четири, док је неријешених истрага на крају извјештајног периода било шеснаест - истакао је Крамер.

Крамер додаје да је Окружно јавно тужилаштво Источно Сарајево и поред свих изазова са којима се сусретало током прошле године испунило већину постављених циљаних резултата.

- Тужилаштво је остварило задовољавајуће резултате и својим дјеловањем је допринијело ефикасности, квалитету рада, транспарентности и повјерења грађана у рад тужилаштва - истакао је Крамер.

Он је додао да ће Окружно јавно тужилаштво наставити са остваривањем свих утврђених циљева из Стратешког оквира тужилачког система Републике Српске за период од 2021. до 2023. године.

- Приоритет у раду тужилаштва је рјешавање старих предмета, предмета из области корупције и привредног криминала, предмети ратних злочина, изборних превара и други предмети у складу са Стратешким оквиром - додао је Крамер.

Када је у питању попуњеност систематизованих тужилачких функција и административног особља током 2022. године, Крамер истиче да је попуњеност тужилачких функција на крају године износила 77 одсто, док је попуњеност административних позиција износила 69 одсто.

- Када би попуњеност свих систематизованих радних мјеста била око 90 одсто, Тужилаштво би могло остваривати значајније резултате у складу са стратегијама, плановима и другим актима - рекао је Крамер.

Он је напоменуо да Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву континуирано ради на модернизацији опреме у складу са расположивим буџетским средствима, а најзначајнији резултати у овој области су остварени захваљујући донацијама Високог судскиг и тужилачког савјета БиХ и ЕУ кроз различите врсте пројеката.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 10m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 24m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 14m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 29m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 12m
    0