Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu prošle godine podiglo 284 optužnice

20.05.2023. 11:59
0
IZVOR: srna.rs

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu prošle godine podiglo je 284 optužnice, od čega u predmetima korupcije i privrednog kriminala 10, a u predmetima opšteg kriminala 274.

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer izjavio je Srni da je u predmetima korupcije i privrednog kriminala izrečeno 10 osuđujućih presuda, nije bila odbijena nijedna, a jedna je oslobađajuća, što je rezultiralo procentom od 95 odsto kvaliteta tužilačkih odluka.

Kramer je istakao da je procenat realizacije plana za rješavanje predmeta ratnih zločina u prošloj godini iznosio 100 odsto.

- Ukupan broj riješenih KTRZ predmeta /predmeti ratnih zločina u kojima je poznat počinilac/ u 2022. godini, iznosio je sedam, od kojih su pet naredbe o obustavi istrage i dva predmeta su završena na drugi način – prenos nadležnosti i spajanje predmeta - dodao je Kramer.

Ukupan broj riješenih KTRZ prijava u 2022. godini iznosio je dvije, a broj riješenih istraga iznosio je šest.

- Neriješenih prijava na kraju izvještajnog perioda je bilo četiri, dok je neriješenih istraga na kraju izvještajnog perioda bilo šesnaest - istakao je Kramer.

Kramer dodaje da je Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo i pored svih izazova sa kojima se susretalo tokom prošle godine ispunilo većinu postavljenih ciljanih rezultata.

- Tužilaštvo je ostvarilo zadovoljavajuće rezultate i svojim djelovanjem je doprinijelo efikasnosti, kvalitetu rada, transparentnosti i povjerenja građana u rad tužilaštva - istakao je Kramer.

On je dodao da će Okružno javno tužilaštvo nastaviti sa ostvarivanjem svih utvrđenih ciljeva iz Strateškog okvira tužilačkog sistema Republike Srpske za period od 2021. do 2023. godine.

- Prioritet u radu tužilaštva je rješavanje starih predmeta, predmeta iz oblasti korupcije i privrednog kriminala, predmeti ratnih zločina, izbornih prevara i drugi predmeti u skladu sa Strateškim okvirom - dodao je Kramer.

Kada je u pitanju popunjenost sistematizovanih tužilačkih funkcija i administrativnog osoblja tokom 2022. godine, Kramer ističe da je popunjenost tužilačkih funkcija na kraju godine iznosila 77 odsto, dok je popunjenost administrativnih pozicija iznosila 69 odsto.

- Kada bi popunjenost svih sistematizovanih radnih mjesta bila oko 90 odsto, Tužilaštvo bi moglo ostvarivati značajnije rezultate u skladu sa strategijama, planovima i drugim aktima - rekao je Kramer.

On je napomenuo da Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu kontinuirano radi na modernizaciji opreme u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, a najznačajniji rezultati u ovoj oblasti su ostvareni zahvaljujući donacijama Visokog sudskig i tužilačkog savjeta BiH i EU kroz različite vrste projekata.

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 15m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 24m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 29m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 12m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    12h 26m
    0