Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће

03.11.2023. 21:11
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Невријеме са јаким вјетром погодио је дијелове Републике Српске. У Братунцу је вјетар нанио већу материјалну штету згради Средњошколског центра гдје је повријеђена ученица.

У Словенији је набујала Драва због чега су се огласиле и сирене за опасност од поплава. На Црногорском приморју вјетар је носио све пред собом а таласи су поплавили дијелове обале.

У Србији олујно невријеме највише је уништило инфраструктуру у Бајиној Башти.

Јак олујни вјетар погодио је Братунац. Оштећен је дио столарије и кров Средњошколског центра. Повријеђена је ученица која је након указане љекарске помоћи у Зворнику пуштена на кућно лијечење.

- Посљедице су за сад значајне у смислу да нам је вјетар избио комплетан један стаклени портал у учионици и том приликом је повријеђена дјевојчица Оштећења су исто тако видљива и евидентна на кровној површини и школе и спортске дворане - рекао је Драган Продановић, директор СШЦ Братунац.

Под ударима вјетра у Сребреници су оборена стабла а причињена је и материјална штета на појединим објектима. Више села на подручју источне Херцеговине остало је без електричне енергије. Олуја није заобишла ни бањалучку регију. Вјетар је чупао стабла, носио дијелове фасада, кровова.

- Чекамо да се вријеме смири да би могли да помогнемо људима да скинемо тај дио лима који пријети у случају неког озбиљнијег вјетра да падне на пролазнике или станаре - каже Мирослав Малинић, командир Ватрогасне бригаде Бањалука.

Метеоролози упозоравају - нови удари олује и кише очекују се у ноћи са суботе на недјељу.

- Већ сутра увече можемо поново очекивати јак олујни југо који ће током ноћи јачати па ћемо имати јаке ударе вјетра - рекла је Анђела Вућићевић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу.

У региону највише штете претрпјеле су Словенија и Хрватска. У сплитском подручју оштећени су објекти уз море. Због наглог пораста водостаја на Драви у мјестима Дравоград и Вузенице огласиле су се сирене упозорења.

Олуја Киран која је погодила сјеверозападну Европу са јаким пљусковима и ударима вјетра до 200 километара на час, однијела је најмање седам жртава. Оштећене су зграде, затворене школе,отказани летови а снабдијевање електричном енергијом и саобраћај обустављени, или отежани у многим областима.

- Али могло је бити много горе да нисмо били у стању и да предвидимо долазак ове олује и да на време упозоримо наше становништво - нагласио је Гералд Дарманин, француски министар унутрашњих послова.

У Европи најкритичнији је сјевер Италије. Због олује сјевер Италије је у колпасу. Најкритичније је у Тоскани гдје су обилне кише носиле аутомобиле, а становници су морали да се евакуишу.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 8m
    8
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 52m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 39m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 22m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 14m
    0