Oluja "Kiran" protutnjala i Srpskom - vjetar nosio krovove, čupao drveće

03.11.2023. 21:11
0
IZVOR: rtrs.tv

Nevrijeme sa jakim vjetrom pogodio je dijelove Republike Srpske. U Bratuncu je vjetar nanio veću materijalnu štetu zgradi Srednjoškolskog centra gdje je povrijeđena učenica.

U Sloveniji je nabujala Drava zbog čega su se oglasile i sirene za opasnost od poplava. Na Crnogorskom primorju vjetar je nosio sve pred sobom a talasi su poplavili dijelove obale.

U Srbiji olujno nevrijeme najviše je uništilo infrastrukturu u Bajinoj Bašti.

Jak olujni vjetar pogodio je Bratunac. Oštećen je dio stolarije i krov Srednjoškolskog centra. Povrijeđena je učenica koja je nakon ukazane ljekarske pomoći u Zvorniku puštena na kućno liječenje.

- Posljedice su za sad značajne u smislu da nam je vjetar izbio kompletan jedan stakleni portal u učionici i tom prilikom je povrijeđena djevojčica Oštećenja su isto tako vidljiva i evidentna na krovnoj površini i škole i sportske dvorane - rekao je Dragan Prodanović, direktor SŠC Bratunac.

Pod udarima vjetra u Srebrenici su oborena stabla a pričinjena je i materijalna šteta na pojedinim objektima. Više sela na području istočne Hercegovine ostalo je bez električne energije. Oluja nije zaobišla ni banjalučku regiju. Vjetar je čupao stabla, nosio dijelove fasada, krovova.

- Čekamo da se vrijeme smiri da bi mogli da pomognemo ljudima da skinemo taj dio lima koji prijeti u slučaju nekog ozbiljnijeg vjetra da padne na prolaznike ili stanare - kaže Miroslav Malinić, komandir Vatrogasne brigade Banjaluka.

Meteorolozi upozoravaju - novi udari oluje i kiše očekuju se u noći sa subote na nedjelju.

- Već sutra uveče možemo ponovo očekivati jak olujni jugo koji će tokom noći jačati pa ćemo imati jake udare vjetra - rekla je Anđela Vućićević, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U regionu najviše štete pretrpjele su Slovenija i Hrvatska. U splitskom području oštećeni su objekti uz more. Zbog naglog porasta vodostaja na Dravi u mjestima Dravograd i Vuzenice oglasile su se sirene upozorenja.

Oluja Kiran koja je pogodila sjeverozapadnu Evropu sa jakim pljuskovima i udarima vjetra do 200 kilometara na čas, odnijela je najmanje sedam žrtava. Oštećene su zgrade, zatvorene škole,otkazani letovi a snabdijevanje električnom energijom i saobraćaj obustavljeni, ili otežani u mnogim oblastima.

- Ali moglo je biti mnogo gore da nismo bili u stanju i da predvidimo dolazak ove oluje i da na vreme upozorimo naše stanovništvo - naglasio je Gerald Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova.

U Evropi najkritičniji je sjever Italije. Zbog oluje sjever Italije je u kolpasu. Najkritičnije je u Toskani gdje su obilne kiše nosile automobile, a stanovnici su morali da se evakuišu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Morbilima u Republici Srpskoj zaraženo 212 lica Morbilima u Republici Srpskoj zaraženo 212 lica
Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto
Sutra obilježavanje 81 godine od bitke na Sutjesci Sutra obilježavanje 81 godine od bitke na Sutjesci
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  18h 27m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  19h 48m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 16m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  7h 20m
  5
 • Zemljotres u BiH
  11h 24m
  0