Онлајн куповина мијења и навике пензионера

21.09.2021. 09:26
0
ИЗВОР: Глас Српске

Да испробавање одјеће у кабинама и преглед артикала на лицу мјеста полако прелази у други план показују и подаци Завода за статистику РС према којима је онлајн куповина у овој години забиљежила раст од 8,5 одсто у односу на лани.

Резулати истраживања које је Завод спровео ове године показали су да је 28,6 одсто грађана користило услуге онлајн куповине.

- Чак 91 одсто купаца у оквиру е-трговине су чланови домаћинстава са приходом већим од 2.500 КМ - показало је истраживање Републичког завода. Статистичари су израчунали и да онлајн куповину најчешће користе млади између 25 и 34 година, те студенти, а робу и услуге путем интернета наручило је и 12,3 одсто пензионера који користе интернет.

Коментаришући да је више оних са “дубљим џепом” који производе наручују онлајн, предсједник Удружења потрошача “Звоно” у Бијељини Јован Василић каже да ти грађани углавном могу приуштити ризик да плате робу, а да не буду задовољни.

- Они који имају мање новца важу сваку марку, али треба имати и на уму да су они са више новца боље упознати са безбједним начином онлајн куповине, али и са предностима које она носи са собом као што су штедња времена, новца и већи избор производа - казао је Василић.

Према његовим ријечима, предности куповине на даљину препознали су и старији грађани, што су и показали подаци истраживања, јер у тим случајевима не морају никога да моле за услуге уколико су у немогућности да сами оду у куповину.

Василић је рекао да ће “куповина на даљину” у будућности превладати, али да грађани морају бити упознати са својим правима, те да наручују од регистрованих трговаца.

- Проблем је куповина са нерегистрованих налога на друштвеним мрежама и нелегалних сајтова. Неријетки су случајеви да грађани уплате новац за робу која им или не стигне или добије сасвим други производ, а да не успију пронаћи особу која се крила иза лажног налога - упозорио је Василић.

Он је додао да у тим случајевима инспекција не може много да учини, јер адреса није наведена или је лажна, а у тим случајевима, истиче, грађанима не преостаје ништа друго него да превару пријаве полицији.

На нашим просторима је, према ријечима Василића, посебно присутно “наручивање позитивних коментара”.

- Наши купци најчешће се одлучују за производе испод чијих слика су коментари грађана који су наводно задовољни тим артиклима. Углавном је ријеч о производима за побољшање квалитета здравља, лијековима, масажерима, додацима исхрани, али је чест случај да наводи нису нису тачни - упозорио је Василић.

Повећању наручивања путем интернета допринијела је и пандемија вируса корона, сматра Наташа Ђорђић из добојског Удружења грађана “ТоПеер”.

- Грађани су били приморани да на тај начин дођу до жељених артикала, јер је већина продавница била затворена како би се спријечило ширење короне и заштитило њихово здравље - каже Ђорђићева.

Иако је на тај начин куповине лакша, она је истакла да би се кроз законске регулативе права купаца приликом онлајн куповине требала више заштитити, те да су у току активности како би се ови проблеми ријешили.

Права

Јован Василић навео је да грађани приликом онлајн куповине имају право да 15 дана од тренутка када им стигне роба исту могу вратити трговцу без икаквог образложења.

- Ово је регулисано Законом о заштити потрошача, јер се приликом куповине на даљину производи купују на основу фотографије и није исто имати артикл у руци и видјети га на екрану или у брошури - појаснио је Василић.

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Онлајн куповина све популарнија: Шта грађани најчешће наручују Онлајн куповина све популарнија: Шта грађани најчешће наручују
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 47m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 51m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 16m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 49m
    0