Опасни вирус шири се лако попут грипа и могу га пренијети људи без симптома

22.02.2020. 10:06
0
ИЗВОР: Srpska.info

Кинески научници, који су проучили брисеве из носа и грла 18 пацијената заражених новим вирусом корона, кажу да се он понаша више као грип него као други вируси с којима је ближе повезан. Ово указује да се нови вирус можда шири још лакше него што се претходно вјеровало, пише Ројтерс.

У најмање једном случај нови вирус је био присутан иако пацијент није имао симптоме, што потврђује забринутости да асимптоматични пацијенти такође могу ширити инфекцију. Иако прелиминарно, откриће је објављено у Журналу медицине Нове Енглеске и нуди доказ да Ковид-19, од које је заражено више од 76.000, а умрло 2.247 људи, није попут својих рођацима из породице корона вируса, преноси Блиц.

– Ако се потврди, ово откриће је веома важно – истиче за Ројтерс др Грегори Поланд, виролог и истраживач вакцина са Мејо клинике у Рочестеру, Минесота, који није био укључен у посљедњу студију.

За разлику од тешког акутног респираторног синдрома (САРС), који узрокује инфекције дубоко у доњем дијелу респираторног тракта и може изазвати упалу плућа, Ковид-19 изгледа да борави и у горњем и у доњем дијелу тракта. То га чини способним не само да узрокује тежу упалу плућа, већ и да се шири лако попут грипа или прехладе.

Истраживачи кинеске провинције Гуангдунг пратили су количине новог вируса код 18 пацијената. Један од њих, који је имао умјерено присуство вируса у носу и грлу, никад није испољио симптоме обољења. Међу 17 осталих, симтоматичних пацијената, научници су открили да су се нивои присуства вируса повећали убрзо након првог испољавања симптома, са већом количином вируса у носу него у грлу, што је сличније грипу него САРС.

– Ово јасно говори да вирус може да се пренесе из горњег дијела респираторног тракта и да га могу пренијети људи без симптома – истакао је Поланд.

Откриће кинеских научника надовезује се на доказе да се овај нови вирус, иако генетски сличан, не понаша као САРС.

– Вирус је очигледно способнији за ширење међу људима од било ког другог новијег коронавируса које смо икад видјели. Ово је сличније начину ширења грипа – истакао је Кристијан Андерсен, имунолог “Скрипс рисерча” у Ла Хоји, Калифорнија.

Кинески истраживачи су указали да ново откриће поткрјепљује извјештаје да се Ковид-19 може преносити рано на почетку инфекције и да ће за контролисање његовог ширења можда требати другачији приступ од оног који је примијењен током епидемије САРС, кад је фокус био углавном на болничком окружењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 24m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 17m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 2m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 0m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 47m
    0