Опозиција није подржала Ћосићев извјештај о раду

31.03.2022. 14:52
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњој редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево одборници су највише дискутовали око тачака дневног реда које се тичу ивјештаја о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач град Источно Сарајево за 2021. годину, као и Извјештаја о раду градоначелника и Градске управе Источно Сарајево за исту годину.

Одборници Српске демократске странке у Скупштини града Источно Сарајево остали су уздржани у гласању за усвајање Извјештаја о раду градоначелника и Градске управе Источно Сарајево за 2021, а из Клуба одборника ове странке истаклу су да сматрају да су поједини пројекти мегаломански, те да нису могли подржати овакав извјештај.

Одборник СДС-а Марко Сикима истиче да постоје пројекти који су, према његовим ријечима, неоствариви и не одговарају тренутном стању у друштву, наводећи пројекат градње тунела који би требало да повезује општине Пале и Источно Ново Сарајево.

- Тај пројекат, према градоначелниковим ријечима, кошта између 300-400.000.000 марака или пројекат градње гондоле Пале-Јахорина од 90.000.000 марака. С једне стране имамо овакве инвестиције, а са друге стране раднике РАОП-а који су остали без посла, раднике МОФАС-а који ће извјесно остати без посла или раднике "Бистрице", који су такође, остали без посла – истакао је Сикима.

Он је додао да су одборници СДС-а подржали извјештаје о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач град Источно Сарајево, а за које су сматрали да су квалитетни, а то, према његовим ријечима, није извјештај о ДИГИС-у.

-  Моје личне прогнозе и прогнозе Клуба одборника СДС-а су да ће предузеће МОФАС у року од годину дана отићи у стечај. Предузеће ДИГИС не располаже никаквим средствима која се могу „упумпати“ МОФАС-у како би оно наставило производњу. План рада ДИГИС-а за 2021. годину написан је на страници ипо и то треба да буде план како ће се спасити судбина радника овог предузећа – рекао је Сикима.

Сикима се осврнуо и на скупштинску већину која није гласала за усвајање ивјештаје о раду и финансијском пословању Градске развојна агенција и Аграрног фонда града Источно Сарајево, истичући да је то „ политичко гласање“.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић истакла је да јој је ускраћено право говора на сједници јер јој, према њеним ријечима, предсједник Скупштине Бранко Короман није дозволио да се обрати.

- С обзиром на то да није било одборничке расправе о овом извјештају, предсједник је по Статуту био дужан да ми да право ријечи, а не да закључи расправу и да на гласање – рекла је она.

Пандуревићева се осврнула на гласање скупштинске већине, објашњавајући да се као разлог не прихватања оваквог извјештаја наводи запошљавање.

- Накнадног запошљавања је увијек било и биће и има га од преузимања власти тренутног градоначелника и руководстава и у њиховим структурама и у нашим – рекла је она.

Према њеним ријечима, у Извјештају о раду градоначелника све наведене пројекте радио је РАИС.

-  Могуће је покретање смјене и не бјежим од тога, али своја права ћу тражити законским путем – рекла је Пандуревићева.

Предсједник Скуптине град Источно Сарајево Бранко Короман осврнуо се на Пандуревићкине оптужбе истичући да је све урађено по Пословнику.

- Жао ми је што није било пријављених одборника за дискусију како би директорица Пандуревић могла одговарати на питања. Већ смо прешли на другу тачку дневног реда, а тада затварамо дискусију. Жао ми је ако је дошло до пропуста, али Пословник је тако дефинисао – рекао је Короман.

Он је додао да Извјештај о раду РАИС-а и Аграрног фонда није усмјерен против рада директора, него на то колико се процентуално троши финансијских средстава за њихов рад.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 25m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 31m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 39m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 56m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 20m
    0