Opozicija nije podržala Ćosićev izvještaj o radu

31.03.2022. 14:52
0
IZVOR: katera.news

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo odbornici su najviše diskutovali oko tačaka dnevnog reda koje se tiču ivještaja o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Istočno Sarajevo za 2021. godinu, kao i Izvještaja o radu gradonačelnika i Gradske uprave Istočno Sarajevo za istu godinu.

Odbornici Srpske demokratske stranke u Skupštini grada Istočno Sarajevo ostali su uzdržani u glasanju za usvajanje Izvještaja o radu gradonačelnika i Gradske uprave Istočno Sarajevo za 2021, a iz Kluba odbornika ove stranke istaklu su da smatraju da su pojedini projekti megalomanski, te da nisu mogli podržati ovakav izvještaj.

Odbornik SDS-a Marko Sikima ističe da postoje projekti koji su, prema njegovim riječima, neostvarivi i ne odgovaraju trenutnom stanju u društvu, navodeći projekat gradnje tunela koji bi trebalo da povezuje opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo.

- Taj projekat, prema gradonačelnikovim riječima, košta između 300-400.000.000 maraka ili projekat gradnje gondole Pale-Jahorina od 90.000.000 maraka. S jedne strane imamo ovakve investicije, a sa druge strane radnike RAOP-a koji su ostali bez posla, radnike MOFAS-a koji će izvjesno ostati bez posla ili radnike "Bistrice", koji su takođe, ostali bez posla – istakao je Sikima.

On je dodao da su odbornici SDS-a podržali izvještaje o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Istočno Sarajevo, a za koje su smatrali da su kvalitetni, a to, prema njegovim riječima, nije izvještaj o DIGIS-u.

-  Moje lične prognoze i prognoze Kluba odbornika SDS-a su da će preduzeće MOFAS u roku od godinu dana otići u stečaj. Preduzeće DIGIS ne raspolaže nikakvim sredstvima koja se mogu „upumpati“ MOFAS-u kako bi ono nastavilo proizvodnju. Plan rada DIGIS-a za 2021. godinu napisan je na stranici ipo i to treba da bude plan kako će se spasiti sudbina radnika ovog preduzeća – rekao je Sikima.

Sikima se osvrnuo i na skupštinsku većinu koja nije glasala za usvajanje ivještaje o radu i finansijskom poslovanju Gradske razvojna agencija i Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo, ističući da je to „ političko glasanje“.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević istakla je da joj je uskraćeno pravo govora na sjednici jer joj, prema njenim riječima, predsjednik Skupštine Branko Koroman nije dozvolio da se obrati.

- S obzirom na to da nije bilo odborničke rasprave o ovom izvještaju, predsjednik je po Statutu bio dužan da mi da pravo riječi, a ne da zaključi raspravu i da na glasanje – rekla je ona.

Pandurevićeva se osvrnula na glasanje skupštinske većine, objašnjavajući da se kao razlog ne prihvatanja ovakvog izvještaja navodi zapošljavanje.

- Naknadnog zapošljavanja je uvijek bilo i biće i ima ga od preuzimanja vlasti trenutnog gradonačelnika i rukovodstava i u njihovim strukturama i u našim – rekla je ona.

Prema njenim riječima, u Izvještaju o radu gradonačelnika sve navedene projekte radio je RAIS.

-  Moguće je pokretanje smjene i ne bježim od toga, ali svoja prava ću tražiti zakonskim putem – rekla je Pandurevićeva.

Predsjednik Skuptine grad Istočno Sarajevo Branko Koroman osvrnuo se na Pandurevićkine optužbe ističući da je sve urađeno po Poslovniku.

- Žao mi je što nije bilo prijavljenih odbornika za diskusiju kako bi direktorica Pandurević mogla odgovarati na pitanja. Već smo prešli na drugu tačku dnevnog reda, a tada zatvaramo diskusiju. Žao mi je ako je došlo do propusta, ali Poslovnik je tako definisao – rekao je Koroman.

On je dodao da Izvještaj o radu RAIS-a i Agrarnog fonda nije usmjeren protiv rada direktora, nego na to koliko se procentualno troši finansijskih sredstava za njihov rad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ
Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću
Savjet bezbjednosti UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju Savjet bezbjednosti UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 21m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    14h 8m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    9h 48m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    13h 8m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    2h 17m
    0