Опозиција у Палама незадовољна извршењем буџета за прву половину године

25.09.2020. 15:11
0

Скупштинска већина у Скупштини општине Пале усвојила је данас приједлог закључка о усвајању извјештаја о извршењу буџета општине Пале за период јануар – јуни 2020. године, док су одборници из опозиције гласали против ове одлуке.

Опозициони одборници из Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП) истакли су да је буџет општине Пале извршен само за 39 одсто, те да томе никако не треба приписивати економску ситуацију због пандемије вируса корона.

Одборник ПДП-а у СО Пале Владимир Лучић каже да ова партија није подржала извјештај о извршењу буџета из више разлога.

Слика

- Један од разлога је то што је буџет извршен само за 39 одсто, што су издвајања за личне дохотке значајно повећања, а можемо да примјетимо да су радови у бројним улицама започети и нису довршени. Такође, издвајања за спортске колективе и друга удружења нису реализована или су реализована у јако малом проценту – каже Лучић.

Лучић истиче да је истакао Дом здравља „Пале“ као важну установу за ову општину, гдје је проценат извршења дознака јако мали, те сматра да у вријеме пандемије вируса корона Дом здравља заслужује значајна средстава и редовне мјесечне транше.

- Стојимо на чињеници да установе од јавног значаја заслужују редовна издвајања, како би могли да планирају своје приходе и расходе – додаје Лучић.

Он је истакао да је задовољан што су одборници у СО Пале једногласно усвојили амандман Клуба одборника ПДП-а, који је предложен на иницијативу Актива жена ПДП-а, да општина финансира гинеколошке прегледе свим незапосленим женама са евиденције Бироа за незапослене.

- Такође, занима нас да ли ће ускоро бити ријешени проблеми по питању завршетка радова на канализационом колектору, који се налази у насељу Станица Пале и да ли ће битидовршени у предстојећем чишћењу корита ријеке Миљацке – каже Лучић.

Слика

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да је логично то што опозиција у СО Пале има одређена незадовољства када је у питању извршење буџета за прву половину године, те додаје да ће руководство општине урадити све оно што је планирано буџетом за 2020. годину.

- Мање пуњење буџета се огледа у сегментима грантова, првенствено према спортским организацијама, удружењима. Ми смо гледали да приоритет у овој ситуацији дамо Дому здравља „Пале“, којем је била неопходна помоћ због лијечења и санирања посљедица изазваним вирусом корона – каже Југовић.

Југовић додаје да ће општина посредством кредитних средстава реализовати до краја капитални пројекат, који се односи на изградњу фекалног колектора дуж ријеке Паљанске Миљацке.

- Идуће године ћемо радити санацију корита ријеке Репашнице и изградњу тог колектора, као и завршетка овог дијела колектора, који ћемо гледати да буде што даље од насеља. И не само да ћемо завршити то, него ћемо у сарадњи са разним донаторима покушати обезбједити набавку пречистача – дадао је Југовић.

Он је нагласио да је општина потписала све неопходне уговоре са инвеститорима око почетка изградње нових пројеката, као што је изградња градског парка, почетка изградње зграде Полицијске управе и музеја, као и реконструкцију зграде Дома здравља у вриједности од 500.000 КМ.

Југовић истиче да су у овом моменту у току радови на проширењу вртића „Буба Мара“, да је ових дана потписан уговор о измјештању топловода, као први корак на измјештању Топалне из центра Пала, те да је завршена комплетна пројектна документација и додјела земљишта за потребе изградње зграде Полицијске управе.

- Важно је да нагласимо да ће нова зграда Полицијске управе Источно Сарајево дефинитивно бити изграђена на Палама, за шта смо ми обезбједили новац за израду пројектне документације од 120.000 КМ. Земљу смо додијелили МУП-у РС и сви укупни доприноси општине за овај пројекат ће коштати око милион КМ, а сама предрачунска вриједност новог објекта између 6 и 7 милиона КМ – каже Југовић.

Он је додао да је припремљен уговор за изградњу градског парка у вриједности од 800.000 КМ, те да се очекује ускоро изградња зграде Музеја одбрамбено-отаџбинског рата у вриједности од 500.000 КМ, средствима Владе РС.

Шеф Клуба независних одборника Мирослав Симовић рекао је новинарима да је он данас поднио иницијативу око израде „зонинг плана“, односно плана који ће обухватити и под општинску контролу ставити све будуће инфраструктурне пројекте на Равној планини.

- Равна планина је надолазеће најатрактивније подручје општине Пале, гдје имамо све већи број продаје приватне имовине или куповине земљишта, а са овим планом бисмо обухватили комплетно подручје Равне планине и регулисати изградњу – каже Симовић.

Симовић додаје да се тај план не односи само на Ски центар „Равна планина“, већ на комплетан плато ове планине, гдје се гради, а посебно у близини језера и изворишта ријеке Паљанске Миљацке.

- Важно је да природни драгуљ каква је Равна планина буде под надлежности општине, јер у супротном можемо доћи у ситуацију неконтролисане градње. Ово би за сад била само иницијатива, разговараћемо са улагачима и инвеститорима, али та зона мора бити заштићена због вода, врела Миљацке и ми ни у којем случају не можемо дозволити такву градњу, а судионици смо да много људи горе продаје плацеве – додаје Симовић.

Шеф Клуба одборника СНСД Дамјан Шкипина истакао је да је поднио иницијативу за обезбјеђење просторија за рад Државној агенцији за форензику БиХ, која има намјеру да у овој општини отвори просторије за рад двије лабораторије.

- Поднио сам иницијативу за давање сагласности и простора Државној агенцији за форензичка испитивања и вјештачења, односно простор за двије лабораторије 500 метара квадратних. На тај начин, ова Агенција би могла да отвори двије лабораторије и запосли одређен број људи – каже Шкипина.

Према његовим ријечима, радило би се о лабораторији за балистику и трансологију, те о лабораторији за пожаре и експлозије Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ, чије сједиште се налази у згради СИПА-е у Источном Сарајеву.

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Акција даривања крви у Палама
Пале и Јахорина данас без електричне енергије
У октобру евидентирано 43 нарушавања јавног реда и мира
Најчитаније
 • Пронађена лица која су оштетила путнички аутомобил у Сокоцу
  26.11.2020
  0
 • Мигрант напао дјевојку у сарајевском насељу Добриња
  25.11.2020
  2
 • Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке
  25.11.2020
  0
 • Физички напао суграђанку, те јој оштетио аутомобил
  26.11.2020
  0
 • Како се у Болници "Србија" боре са пошасти 21. вијека? (ВИДЕО)
  26.11.2020
  0