Опозиција учествовање Срба у раду Савјета министара назвала "капитулацијом СНСД-а"

28.09.2021. 21:03
2
ИЗВОР: Катера

Лидери Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП) Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић реаговали су данас на учествовање министара из Републике Српске у раду Савјета министара БиХ, иако је раније договорено да Срби неће учествовати у раду ових институција.

Предсједник СДС Мирко Шаровић рекао је новинарима да је СНСД одлуком да се одржи сједница Савјета министара БиХ, на којој је усвојена одлука о привременом финансирању заједничких институција БиХ, практично капитулирао, пише Српскаинфо.

Шаровић је рекао да су у СНСД-у причали једно, убјеђивали јавност у патриотизам, обећавали плате из буџета Српске за 7.000 запослених Срба у бх. институцијама, да би на крају урадили нешто сасвим друго.

Шаровић је овај потез владајуће партије оцијенио као капитулацију.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је да је једним потезом СНСД-а данас одблокиран рад бх. институција и да је овим владајућа партија у Српској "признала Кристијана Шмита за високог представника у БиХ".

Слика

 

- Прецизније речено, када Шмит позове, Тегелтија и други министри одобравају привремено финансирање - рекао је Бореновић, преноси Српскаинфо.

Бореновић сматра да је СНСД прије учествовања у раду Савјета министара БиХ морао тражити сагласност Народне скупштине Републике Српске за доношење одлука на нивоу БиХ.

Умјесто тога, како каже Бореновић, СНСД је "кукавички сазвао сједницу Савјета министара и издајнички прекршио закључке нашег највишег законодавног тијела о неучествовању у раду институција БиХ".

- При томе, крију се иза опозиције, тврдећи да су имали сагласност лидера опозиционих странака. Јасно ћу рећи: Лажу! Моју сагласност нису имали, нити сам разговарао о томе са њима - истакао је Бореновић.

И народни посланик у НС Републике Српске Небојша Вукановић прокоментарисао је читаву ситуацију, истакавши да је поносан на чињеницу што је власт "матирана у пар потеза", те додао да је СНСД прекршио закључке које је донијела Народна скупштина Републике Српске.

- На бруталан начин грубо је прекршена Одлука Народне скупштине Републике Српске о неодлучивању представника Републике Српске у Сарајеву и заједничким институцијама БиХ - рекао је Вукановић.

Подсјећамо, данас је Савјет министара БиХ усвојио Приједлог одлуке о привременом финансирању за период октобар - децембар 2021. године, а у раду су учествовали министри из Републике Српске.

Како је истакнуто, телефонска сједница Савјета министара БиХ одржана је након што је то затражио високи представник у БиХ Кристијан Шмит.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Gordana 29.09.2021. 12:09
    Zar Ministar Lučić nije opozicija?
  • Generic placeholder image
    Mirsad 29.09.2021. 07:41
    A kojoj političkoj opciji pripada Ministar Lučić?
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 26m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 31m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 40m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 19m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 47m
    0