Opozicija učestvovanje Srba u radu Savjeta ministara nazvala "kapitulacijom SNSD-a"

28.09.2021. 21:03
2
IZVOR: Katera

Lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović reagovali su danas na učestvovanje ministara iz Republike Srpske u radu Savjeta ministara BiH, iako je ranije dogovoreno da Srbi neće učestvovati u radu ovih institucija.

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je novinarima da je SNSD odlukom da se održi sjednica Savjeta ministara BiH, na kojoj je usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH, praktično kapitulirao, piše Srpskainfo.

Šarović je rekao da su u SNSD-u pričali jedno, ubjeđivali javnost u patriotizam, obećavali plate iz budžeta Srpske za 7.000 zaposlenih Srba u bh. institucijama, da bi na kraju uradili nešto sasvim drugo.

Šarović je ovaj potez vladajuće partije ocijenio kao kapitulaciju.

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da je jednim potezom SNSD-a danas odblokiran rad bh. institucija i da je ovim vladajuća partija u Srpskoj "priznala Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH".

Slika

 

- Preciznije rečeno, kada Šmit pozove, Tegeltija i drugi ministri odobravaju privremeno finansiranje - rekao je Borenović, prenosi Srpskainfo.

Borenović smatra da je SNSD prije učestvovanja u radu Savjeta ministara BiH morao tražiti saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske za donošenje odluka na nivou BiH.

Umjesto toga, kako kaže Borenović, SNSD je "kukavički sazvao sjednicu Savjeta ministara i izdajnički prekršio zaključke našeg najvišeg zakonodavnog tijela o neučestvovanju u radu institucija BiH".

- Pri tome, kriju se iza opozicije, tvrdeći da su imali saglasnost lidera opozicionih stranaka. Jasno ću reći: Lažu! Moju saglasnost nisu imali, niti sam razgovarao o tome sa njima - istakao je Borenović.

I narodni poslanik u NS Republike Srpske Nebojša Vukanović prokomentarisao je čitavu situaciju, istakavši da je ponosan na činjenicu što je vlast "matirana u par poteza", te dodao da je SNSD prekršio zaključke koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

- Na brutalan način grubo je prekršena Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o neodlučivanju predstavnika Republike Srpske u Sarajevu i zajedničkim institucijama BiH - rekao je Vukanović.

Podsjećamo, danas je Savjet ministara BiH usvojio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju za period oktobar - decembar 2021. godine, a u radu su učestvovali ministri iz Republike Srpske.

Kako je istaknuto, telefonska sjednica Savjeta ministara BiH održana je nakon što je to zatražio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Gordana 29.09.2021. 12:09
    Zar Ministar Lučić nije opozicija?
  • Generic placeholder image
    Mirsad 29.09.2021. 07:41
    A kojoj političkoj opciji pripada Ministar Lučić?
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 41m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 39m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 5m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 20m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 59m
    0