Општина Источна Илиџа једна од најуспјешнијих локалних заједница упркос дискриминаторском односу од стране виших нивоа власти

08.12.2021. 14:21
0
ИЗВОР: Катера

Општина Источна Илиџа, начелник Маринко Божовић и његов тим, имају јасну визију и озбиљну стратегију за развој ове општине и чине је једном од најуспјешнијих локалних заједница, закључак је народног посланика у Скупштини Републике Српске Јелене Тривић, посланика Парламентарне скупштине БиХ Мире Пекић и предсједника Партије демократског процеса Бранислава Бореновића.

На данас одржаном састанку у Источној Илиџи, Тривићева је истакла да се живот одвија у локалним заједницама и да смо, према њеним ријечима, често заробљеници високих политичких тема због којих често не чујемо добре вијести које се дешавају у локалним заједницама.

Тривићева је додала да Општина Источна Илиџа води добру пронаталитетну политику и да се о томе мало говори у јавности, иако заслужује да се говори много више.

- Ова локална заједница не тражи финансијску помоћ Владе Републике Српске, осим оне која им законом припада, али тражи сарадњу, проходност, кооперативност, у смислу да све оно што је испуњено на локалном нивоу и што треба проћи процедуре на републичком нивоу, треба да добије зелено свјетло, ако је све по закону. То често није случај, само зато што је начелник из политичке партије која се не свиђа некоме на републичком нивоу – истакла је Тривићева, напомињући да таква пракса мора бити заустављена.

Према њеним ријечима, све политичке подјеле и политичка размимоилажења, морају остати „по страни“ када се говори о користи за грађане Републике Српске.

- Након сљедећих избора 2022. године, без обзира на то која политичка партија чини власт у локалним заједницама, престаћемо са том праксом и неће бити дискриминација општина јер то иде на корист грађана Републике Српске – истакла је Тривићева, апелујући на Владу Републике Српске да имају исти „третман“ према свим општина Републике Српске.

Слика

Фото: Катера

Посланик Парламентарне скупштини БиХ и предсједник Партије демократског процеса (ПДП) Бранислав Бореновић истакао је и да поред дискриминаторског односа виших нивоа власти, начелник Божовић и његов тим имају јасну визију и стратегију у привлачењу страних и домаћих инвеститора, што чини живот грађана Источне Илиџе лакшим и бољим.

- Импресивни су резултати начелника Божовића и људи који заједно са њим граде амбијент за нове инвестиције, које су јако значајне за грађане овог дијела, али и цијеле Републике Српске – истакао је Бореновић.

Он је подсјетио да је пословна зона ове општине развојна шанса и показатељ да је могуће направити велики искорак у развоју нових инвестиција и запошљавања.

- Потпуно сам импресиониран, задовољан и охрабрен оним што смо видјели у посјети Источној Илиџи, која је, према мом мишљењу, једна од најуспјешнијих локалних заједница када је у питању развој и стварање услова за бољи и квалитетнији живот њених грађана – истакао је Бореновић.

Слика

Фото: Катера

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ова општина може да се похвали привредним активностима јер, према његовим ријечима, привредни субјекти праве огромне промете.

- Улажемо у развој привредних зона, све што се дефинише на простору привредне зоне Радуловац и привредне зоне „од моста до моста“ рађено је средствима општине Источна Илиџа. У протекле четири године смо издали грађавинске дозволе за привредне субјекте који су направили објекте од око 30.000 метара квадратних и тренутно разговарамо са пет привредника који ће у наредној години почети са изградњом својих објеката – појаснио је Божовић.

Он је додао да је тренутно у фази издавање грађавинске дозволе за два тржна центра, Робот и Ђурић из Добоја.

- Сматрам да би сви представници законодавне власти у Републици Српској и БиХ требало да чују стварне проблеме локалних заједница је се живот Републике Српске одбију у локалу – закључио је Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 31m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 0m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 14m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 18m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 26m
    0