Opština Istočna Ilidža jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica uprkos diskriminatorskom odnosu od strane viših nivoa vlasti

08.12.2021. 14:21
0
IZVOR: Katera

Opština Istočna Ilidža, načelnik Marinko Božović i njegov tim, imaju jasnu viziju i ozbiljnu strategiju za razvoj ove opštine i čine je jednom od najuspješnijih lokalnih zajednica, zaključak je narodnog poslanika u Skupštini Republike Srpske Jelene Trivić, poslanika Parlamentarne skupštine BiH Mire Pekić i predsjednika Partije demokratskog procesa Branislava Borenovića.

Na danas održanom sastanku u Istočnoj Ilidži, Trivićeva je istakla da se život odvija u lokalnim zajednicama i da smo, prema njenim riječima, često zarobljenici visokih političkih tema zbog kojih često ne čujemo dobre vijesti koje se dešavaju u lokalnim zajednicama.

Trivićeva je dodala da Opština Istočna Ilidža vodi dobru pronatalitetnu politiku i da se o tome malo govori u javnosti, iako zaslužuje da se govori mnogo više.

- Ova lokalna zajednica ne traži finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske, osim one koja im zakonom pripada, ali traži saradnju, prohodnost, kooperativnost, u smislu da sve ono što je ispunjeno na lokalnom nivou i što treba proći procedure na republičkom nivou, treba da dobije zeleno svjetlo, ako je sve po zakonu. To često nije slučaj, samo zato što je načelnik iz političke partije koja se ne sviđa nekome na republičkom nivou – istakla je Trivićeva, napominjući da takva praksa mora biti zaustavljena.

Prema njenim riječima, sve političke podjele i politička razmimoilaženja, moraju ostati „po strani“ kada se govori o koristi za građane Republike Srpske.

- Nakon sljedećih izbora 2022. godine, bez obzira na to koja politička partija čini vlast u lokalnim zajednicama, prestaćemo sa tom praksom i neće biti diskriminacija opština jer to ide na korist građana Republike Srpske – istakla je Trivićeva, apelujući na Vladu Republike Srpske da imaju isti „tretman“ prema svim opština Republike Srpske.

Slika

Foto: Katera

Poslanik Parlamentarne skupštini BiH i predsjednik Partije demokratskog procesa (PDP) Branislav Borenović istakao je i da pored diskriminatorskog odnosa viših nivoa vlasti, načelnik Božović i njegov tim imaju jasnu viziju i strategiju u privlačenju stranih i domaćih investitora, što čini život građana Istočne Ilidže lakšim i boljim.

- Impresivni su rezultati načelnika Božovića i ljudi koji zajedno sa njim grade ambijent za nove investicije, koje su jako značajne za građane ovog dijela, ali i cijele Republike Srpske – istakao je Borenović.

On je podsjetio da je poslovna zona ove opštine razvojna šansa i pokazatelj da je moguće napraviti veliki iskorak u razvoju novih investicija i zapošljavanja.

- Potpuno sam impresioniran, zadovoljan i ohrabren onim što smo vidjeli u posjeti Istočnoj Ilidži, koja je, prema mom mišljenju, jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica kada je u pitanju razvoj i stvaranje uslova za bolji i kvalitetniji život njenih građana – istakao je Borenović.

Slika

Foto: Katera

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da ova opština može da se pohvali privrednim aktivnostima jer, prema njegovim riječima, privredni subjekti prave ogromne promete.

- Ulažemo u razvoj privrednih zona, sve što se definiše na prostoru privredne zone Radulovac i privredne zone „od mosta do mosta“ rađeno je sredstvima opštine Istočna Ilidža. U protekle četiri godine smo izdali građavinske dozvole za privredne subjekte koji su napravili objekte od oko 30.000 metara kvadratnih i trenutno razgovaramo sa pet privrednika koji će u narednoj godini početi sa izgradnjom svojih objekata – pojasnio je Božović.

On je dodao da je trenutno u fazi izdavanje građavinske dozvole za dva tržna centra, Robot i Đurić iz Doboja.

- Smatram da bi svi predstavnici zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj i BiH trebalo da čuju stvarne probleme lokalnih zajednica je se život Republike Srpske odbiju u lokalu – zaključio je Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO) Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži
Marš odbrane na Ilinjaču 21. jula Marš odbrane na Ilinjaču 21. jula
Najčitanije
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  20h 41m
  5
 • Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
  20h 31m
  2
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  1h 13m
  0
 • Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
  20h 46m
  0
 • Napici koji će osvježiti ljeto
  1h 34m
  0