Општина Источна Илиџа коначно дочекала реакцију надлежних

13.09.2024. 15:08
0
ИЗВОР: katera.news

Пројекат проширења сарајевског аеродрома постао је предмет спорења јер земљиште планирано за проширење „задире“ на територију Источне Илиџе, тачније међуентитетске линије између Источног Сарајева и Сарајева, која никада није прецизно утврђена и означена.

Радови су већ почели, а један од проблема, поред  тога што званичници Српске тврде да спорно земљиште припада Источној Илиџи, је чињеница да ће бити пресјечена Улица Васиља Грђића у којој живе углавном Срби. 

Данас су на терен изашли начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, главни републички урбанистичко-грађевински и еколошки инспектор Драган Мијовићглавни правобранилац Српске Милимир Говедарица, као и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић, који су идентификацијом утврдили да су радови на проширењу аеродома „ушли“ у територију Републике Српске око 20 метара.

То је недопустиво и у име Владе Срспке говорим да ћемо наћи начин и да одбранимо терирорију јер сарајевски аеродром не може самовољно улазити на територију Српске. У плану је да саграде објекат од око 22.000 квадрата, односно око 25 катастарских честица које припадају Републици Српској – рекао је он.

Слика

Он је појаснио да из сарајевског аеророма крше Устав БиХ, Републике Српске као и законе Српске.

- Без обзира што није установљена ентитетна линија, ово је територија Републике Српске – рекао је Станковић.

Према његовим ријечима, међуентитетска линија никада није утврђена јер „Федерација никада није хтјела да се то ријеши на адекватан начин“.

- Нећемо дозволити да се гради планирани објекат на територији Републике Српске. Може се саградити само ако представници сарајевског аеродома разговарају са Владом РС и покушају пронаћи начин за рјешавање овог проблема. Под овим околностима и на овакав начин, неће се дозволити наставак радова – истакао је он.

Милимир Говедарица је потврдио да је „спорно“ земљиште територија Републике Српске, те да је то струка недвојбено утврдила.

- Морамо штитити интересе и институције Републике Српске. Радићемо све транспарентно по прописима Републике Српске и БиХ – рекао је он.

Дозволу за пројекат проширења аеродома издало је федерално министарство, а републички инспектор Драган Мијовић навео је да спроводе процедуру у складу са овлаштењима и законима, након чега ће, додаје, потписан записник бити достављен инвеститорима и издато рјешење те ограђена територија Српске.

Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Начелник општине Маринко Божовић изјавио је да сматра да све проблеме у Републици Српској треба да рјешавају институције, а не политичке партије и „било какви појединци“.

Божовић је још једном истакао да „ни он ни локална заједница, на чијем је челу, није издала никакво одобрење да се на подручју које припада Источној Илиџи изводе радови на проширењу сарајевског аеродрома”.

Он је подсјетио да су одмах по добијању обавјештања из Аеродома „Сарајево“ обавијестили републичку управу, полицију, инспекцију, те Казнено-поправни завод, те да су дјеловали институцијално и да је то, каже, једини исправан пут.

- Чињеницама смо демантовали све оно што је изречено на мој рачун и рачун мојих сарадника у протеклом периоду – истакао је он.

Божовић је додао да је утврђено да је сарајевски аеродром "узурпирао" територију Републике Српске, али и да се Улица Васиља Грђића налази у ФБиХ.

Он је додао да један дио становника ове улице припада општини Источна Илиџа, а други дио ФБиХ, иако посједују документа ове локалне заједнице.

- Нећу дозволити да се неко на било који начин игра са општином Источна Илиџа и да манипулише људима који су по потписивању Дејтона остали у ФБиХ. Граница коју је Војска РС одбранила је испод кућа Новаковића, али они имају нашу документацију и ми ћемо се борити за њих као што се боримо за сваког становника Источне Илиџе - рекао је он.

Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Становници ове улице су рекли да ће им проширење сарајевске ваздушне луке и пресјецање ове улице, отежати свакодневни живот, а посебно деци која иду у школу.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 33m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 24m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 11m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 37m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 19m
    0