Општина Источна Илиџа платиће тестирање на коронавирус свим својим становницима

25.03.2020. 15:35
1
ИЗВОР: Катера

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и Штаб за ванредне ситуације општине донијели су Одлуку о финансирању тестирања свих становника општине на вирус корона, за вријеме ванредне ситуације, и самим тим општина Источна Илиџа постала је прва општина у БиХ која је покренула овакву иницијативу.

На територији Сарајевско-романијске регије, због вируса корона, под надзором је нешто више од 550 особа, и само њих 12 је тестирано на вирус корона, а 114 особа има пребивалиште на територији општине Источна Илиџа.

Начелник Божовић истакао је да је ово најкапиталнији пројекат општине ове године и додао да је општина спремна да одустане од свих планираних капиталних пројеката за ову годину, зарад здравља становника ове општине.

- Средства ћемо обезбиједити из различитих буџетских ставки које се налазе у буџету општине Источна Илиџа, а односе се и на плате запослених, уплате средстава политичким партијама, уплате средстава невладиним организацијама, паушале скупштинских одборницима и на крају капиталне пројекте који се налазе у буџету – истакао је Божовић.

Начелник Божовић је затражио од Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и од Фонда здравственог осигурања да, за потребе становника општине Источна Илиџа, обезбиједе довољан број тестова, а да ће општина исплатити сваки тест, у вриједности од 30 КМ по комаду.

Он је додао да у овој општини жели да се примијени кинески приступ, а то је изолација и тестирање свих становника, здравствених радника који имају стално пребивалиште на територији општине Источна Илиџа, лица која су добила рјешење о здравственом надзору од Града Источно Сарајево или на граничним прелазима БиХ и лица која су под здравственим надзором, или карантином.

- Након тога смо спремни да се, као локална заједница затворимо у своје границе, онолико дана колико траје ванредна ситуација, и да сачувамо здравље наших становника, што значи да ћемо предузети све потребне мјере, како би наши становници били заштићени. Хоћемо да се сви ови људи тестирају, да се обезбиједи довољан број тестова, јер ми имамо информацију да нема довољано тестова, и да се зато људи не тестирају. Плаћање није проблем, ми ћемо за све своје становнике платити трошкове тестирања – закључио је Божовић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bojan Gavric 25.03.2020. 19:00
    Svaka cast nasem nacelniku Marinku Bozovicu,
Повезане вијести
Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и но...
Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    2h 3m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    20h 26m
    1
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    22h 50m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    23h 4m
    0
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    21h 53m
    0