Општина Пале за 2022. годину планира буџет од 15.940.000 КМ

01.12.2021. 16:12
1
ИЗВОР: Катера

Скупштинска већина у СО Пале усвојила је на данашњој сједници Нацрт плана буџета за 2022. годину у износу од 15.942.000 КМ.

Креирањем плана буџета за наредну годину у општини Пале су се, према ријечима начелника општине Бошка Југовића, водили тиме да обухвате све приоритетне ставке водећи рачуна о томе да подједнако буду заступљена улагања у културу, спорт, путну инфраструктуру, социјалне категорије и друге области.

- До припреме коначног нацрта буџета водићемо рачуна да унесемо оно што има смисла и да у оквиру те цифре покушамо да максимално извучемо све у корист грађана општине Пале – рекао је Југовић.

Опозиција у СО Пале коју чине одборници СДС, ПДП и ДНС била је уздржана по питању гласања за Нацрт буџета за 2022. године, посебно се осврћући на актуелно питање пореских прихода од добитака од игара на срећу.

- Договорили смо се да у наредним данима направимо састанак који ће бити конкретнији и да договоримо одређене закључке и у складу са њима упутимо одговарајуће захтјеве према надлежним институцијама. Свакако да општина Пале није надлежна, него Пореска управа РС и Министарство финансија – рекао је Југовић.

Слика


Одборник Српске демократске странке (СДС) у СО Пале Марко Сикима истакао је да су били уздржани на Нацрт плана буџета, те ће до наредне сједнице, када на дневном реду буде Приједлог буџета, унутар клуба договорити наредне кораке.

- Што се тиче пореских прихода од добитака од игара на срећу, ми смо става да ту нису „чиста посла“, односно да је општина Источно Ново Сарајево приходовала порез који јој не припада на штету других општина, јер су разлике од пореских добитака у другим општинама огромне – каже Сикима.

Сикима додаје да је општина Источно Ново Сарајево остварила пореске приходе од скоро три милиона КМ, за разлику од општине Пале која по том основу остварује износ од 15.000 КМ.

- Инсистирао сам да Општинска управа Пале учини нешто по том питању и договорили смо се на састанку шефова клубова одборника да ћемо на сљедећој сједници изаћи са закључком да општина Пале заштити свој интерес када је у питању тај порез – рекао је Сикима.

Он сматра да је Нацрт плана буџета за 2022. годину потрошачки, да расте јавна потрошња у дијелу личних примања, како у Општинској управи тако и у јавним установама.

- Поређења ради, буџет за бруто плате у Културно-спортском центру „Пале“ је 2018. године био око 270.000 КМ, а ове године је планиран на неких 410.000 КМ. То је повећање за износ од око 110.000 КМ, што значи да је дошло до запошљавања радника. Генерално, буџет ове установе је повећан значајно, од неких 420.000 у 2018. години на више од 700.000 КМ у овој години – истакао је Сикима.

Сикима је додао да ће поднијети одређене амандмане на буџет за наредну годину, који би требао да буде усвојен на наредној сједници.

На данашњој сједници усвојен је Извјештај о спроведеним изборима у мјесним заједницама општине Пале, Информација о стању у области образовања у прошлој школској години и низ других тачака.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Danguba 01.12.2021. 21:21
    Malo na ovu skupocu
Повезане вијести
Цијена градског гријања Паљанима неће бити умањена у наредних шест мјесеци Цијена градског гријања Паљанима неће бити умањена у наредних шест мјесеци
Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани
"Комунално Пале": Покушаћемо обезбиједити "хладни асфалт" за ударне рупе "Комунално Пале": Покушаћемо обезбиједити "хладни асфалт" за ударне рупе
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 50m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 20m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 11m
    0