Општина Рудо жели да преузме дуг и хотел Рашида Сердарова

30.03.2021. 10:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Општина Рудо спремна је да преузме дуг према радницима и покрене хотел „Comsar“ у тој локалној заједници, али у фирми Рашида Сердарова кажу да је „Сердаров озбиљан инвеститор у Европи и ником неће остати дужан“, а за информације о могућем покретању хотела кажу да су „пословна тајна“.

Хотел у Рудом не ради и од новембра 2018. године су му блокирани рачуни. Ту годину хотел је завршио у губитку од 284.972 КМ, радници су остали без посла, а 2019. године минус је био 197.204 КМ.

Услиједиле су тужбе, а KАПИТАЛ је писао како је прошле године организована продаја намјештаја и другог инвентара како би се извршиле пресуде које су на име дуговања добили некадашњи радници тог хотела. Продаја није реализована до краја, већ само дјелимично, јер није било заинтерсованих купаца.

- Хотел је затворен и с обзиром на то да су на наплату дошле одређене пресуде, ми смо замолили раднике да се то не извршава на три мјесеца јер смо упутили допис компанији „Comsar“ да општина исплати дуг радницима, а да заузврат добијемо хотел на кориштење 10 година, само да би то радило и да не би пропадало. Послали смо понуду прије десетак дана, ја се надам да ће позитивно одговорити, ако желе добро, штета је да пропада, то је хотел са четири звјездице - рекао је нови начелник Рудог Драгољуб Богдановић и изразио наду да ће „Comsar“ наставити с пројектом ХЕ „Мрсово“, за који истиче да је веома значајан за ту локалну заједницу.

На слично су били спремни и раније у општини Рудо. Бивши начелник Рато Рајак је нудио да општина измири дуговања хотела и да га узме у закуп пет година, али представници „Comsara“ на то нису пристали, односно тражили су много новца, како је раније рекао Рајак.

Хотел у Рудом у власништву је Сердарових фирми „Comsar hydro holding limited“ и „Comsar energy hidro“ Бањалука која је у 2018. години имала губитак од 588.359 марака. Минус се скоро удуплао годину касније и у 2019. години је достигао 1,1 милион марака.

Прокурист у „Comsar energy hidro“ Синиша Мајсторовић рекао је да ће дуг који хотел у Рудом има бити измирен, а на питање када ће то бити, рекао је да не може да каже и да су то пословне информације.

- То шта ће бити с хотелом су наше пословне информације, повјерљивог карактера. То питање је ван памети, хоћемо ли издати или нећемо. Шта ћемо с хотелом у пандемији, не раде хотели у Бањалуци, а камоли у Рудом. Ми ћемо у наредном периоду ријешити то питање, обавезе ће бити измирене, морате имати у виду да је Рашид Сердаров озбиљан инвеститор у Европи, у свијету, никоме неће остати дужан - рекао је Мајсторовић.

Поред Мајсторовића у управи фирме "Comsar energy hidro" је и Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији. КАПИТАЛ је лани писао како је боравак српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика у Русији био плодоносан за ту компанију и како је дан након састанка Додика са Перовићем, у „Службеном гласнику РС“ освануло продужење концесије тој фирми за ХЕ „Мрсово“ на ријеци Лим.

Након објаве текста “Нови уступци Сердарову: Подиже снагу ТЕ „Угљевик 3“ да више наплати од Српске”, шеф Представништва Републике Српске у Русији и заступник једне од “Comsarovih” фирми Душко Перовић упутио је отворене пријетње редакцији портала КАПИТАЛ и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу.

Након пријаве пријетњи МУП-у, који је о томе поднио извјештај Окружном тужилаштву Бањалука, поступајући тужилац донијела је наредбу о обустави истраге, а да претходно није донесена ни наредба о покретању истраге.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 17m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 28m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 14m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 36m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 50m
    3