Оружане снаге БиХ купују четири хеликоптера

10.02.2021. 17:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У америчкој компанији "Bell" за потребе Оружаних снага БиХ почела је производња четири хеликоптера "Huey II", а прве летјелице у БиХ могле би стићи већ идуће године.

Набавка ових хеликоптера, чија вриједност је 38,5 милиона долара, највећи је инвестициони пројекат од оснивања Оружаних снага БиХ, с тим да ће БиХ у том пројекту учествовати са "свега" 4,36 милиона долара, а остало ће финансирати САД.

-Овим нас Американци практично часте. Ми нисмо чланица НАТО-а, али је НАТО-у и Америци битно да се ти хеликоптери набаве, јер смо већ добили позив за чланство те САД и НАТО желе да оснаже БиХ како би била ближе том савез-рекао је Ђуро Козар, војни аналитичар, који истиче и то да у Ваздушној бригади Оружаних снага БиХ има 38 хеликоптера и да ниједан није млађи од 25 година.

Што се тиче нових хеликоптера, како је недавно рекао Сенад Машовић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, комплетна финансијска конструкција је заокружена, док ће испорука зависити од произвођача.

-Апсолутно све иде по плану и никаквих проблема нема у имплементацији тог пројекта. Да будемо јасни, почела је производња хеликоптера за потребе ОС БиХ и ми очекујемо да у потпуности, у складу с оним што је потписано и дефинирано и иза чега стоји Влада САД, буде имплементирано. Дакле, нема ниједног проблема- нагласио је Машовић.

Истовремено, он је најавио и пројект у оквиру којег ће ОС БиХ бити испоручено и 28 специјалних вишенамјенских војних возила Хамви, а један дио њих ће бити оклопљен.

Уговор о набавци хеликоптера који ће моћи превести до 13 особа и нешто више од двије тоне терета, још 2019. године потписала је тадашња министарка одбране Марина Пендеш, која је тада истакла да је набавка четири хеликоптера највећи инвестициони пројекат од оснивања Оружаних снага БиХ, како по износу финансијских средстава, тако и по учинку који ће имати на оперативне капацитете и способности ОС.

-Ово ће нам дати више могућности да будемо чврст ослонац свим становницима БиХ, да дамо свој допринос у пројектима регионалне сарадње те у коначници учврстимо нашу позицију поузданог партнера у међународним односима рекла је том приликом Пендешева.

Иначе, уговор о набавци хеликоптера подразумијева испоруку четири хеликоптера, додатну обуку пилота и техничара у центрима за обуку фирме "Bell Helicopter Textron", затим испоруку резервних дијелова и потрошних материјала за двије године и 300 сати лета годишње, такође испоруку алата и испитно-мјерне опреме за одржавање хеликоптера те испоруку техничке документације за ваздушно-техничко одржавање.

Подсјећања ради, прича о набавци нових хеликоптера у БиХ траје већ неколико година, а крајем 2015. године Савјет министара БиХ усвојио је Одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта осигурања и унапређења оперативности хеликоптера ОС БиХ са периодом реализације од 2016. до 2025. године. Касније, на сједници одржаној крајем 2017. године, Савјет министара БиХ донио је одлуку о вишегодишњем пројекту набавке хеликоптера и на основу ње обезбиједио 6,2 милиона КМ, док је додатних 1,3 милиона КМ обезбијеђено прерасподјелом одобрених средства у 2018. години.

Коментари 0
Повезане вијести
Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем
Генерал Гојко Кнежевић сутра преузима дужност начелника Генерал Гојко Кнежевић сутра преузима дужност начелника
Ко ће на чело Оружаних снага БиХ? Ко ће на чело Оружаних снага БиХ?
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 57m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 12m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 30m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 22m
    0