„Осиромашени уранијум не убија само Србе“: И Албанци поднијели тужбе против НАТО

06.11.2023. 15:47
1
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Срђан Алексић, адвокат из Ниша који је прије три године пред Вишим судом у Београду повео прве судске процесе против НАТО због коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, каже да је међу 3.500 људи који су му дали овлашћења и неколико Албанаца из Призрена, Пећи и Бујановца и Прешева.

Алексић каже да је међу онима који су поднијели тужбе против НАТО због осиромашеног уранијума највише бивших војника и полицајаца који су били на КиМ 1999. године, а када је ријеч о Албанцима, у питању су људи који су живјели на Космету и у општинама Бујановац и Прешево, а послије рата се преселили у Нјемачку и Швајцарску гдје су установили да су обољели од карцинома.

Тешке посљедице осиромашеног уранијума

За све оштећене, истиче, процедура доказивања је иста.

Алексић је увјерен да ће број Албанаца који ће тражити правду бити много већи чим се кроз судске пресуде у Београду утврди да је изложеност осиромашеном уранијуму била пресудна у оболијевању од најтежих болести.

– Када се увјере да уранијум убија не само Србе, него и све друге нације које живе на КиМ. Уранијум не познаје националну припадност и уранијум ће оставити веома тешке посљедице на Космету. То сигурно знају њихови здравствени радници, људи који се баве овом темом – каже Алексић који очекује да би прве пресуде могле да буду донесене већ до краја ове године.

Алексић тврди да је НАТО користећи муницију са осиромашеним уранијумом на Косову произвео радијацију која је 100 пута већа од оне у Хирошими и Нагасакију након што су САД бациле двије атомске бомбе 1945. године.

– Највише муниције са осиромашеним уранијумом је бачено у рејону Пећи и Призрена, на територији на којој су боравили италијански војници и због тога они имају највеће посљедице. Такође, те посљедице има и албанско становништво из овог дијела КиМ, као и одређен број Срба који су тамо живјели. Они су дошли у централну Србију, али су са собом донијели и осиромашени уранијум, јер су га удахнули кроз воду, ваздух… Србија је сада прва по броју обољелих у Европи, а друга у свијету у односу на број становника. Данас имамо више од 30.000 новообољелих сваке године и 15.000 преминулих – каже Алексић.

Поднесено 35 тужби

Адвокат из Ниша прецизира да је у процесу који се води пред Вишим судом у Београду укупно 35 тужби, од чега су двије поткрепљене анализама које су рађене у Италији.

– За двојицу оштећених смо урадили комплетне медицинске анализе у Торину, у лабораторији која је радила налазе за италијанске војнике. Ти налази се не само преклапају, већ је код пуковника Стојчића откривено 500 пута више осиромашеног уранијума од дозвољене границе. Такође, код њега је пронађено присуство 21 тешког метала. Преминуо је прошле године. Осиромашени уранијум остаје за вјечност. И Албанцима и Србима – каже Алексић и наводи да посљедице нису само добијање канцера, већ и стварање неплодности и код мушкараца и код жена, али и аутоимуне болести код дјеце.

Аутоимуне болести код дјеце

– У Врању имамо велики број деце оболело од аутоимуних болести. То се појавило сада и на Косову. Надам се да ћемо сви да схватимо колико је осиромашени уранијум штетан – поручује.

Алексић који је са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом прошле недјеље у Бањалуци договорио да заступају и око 2.000 грађана Републике Српске, из Хаџића и Хан Пијеска који су обољели након НАТО бомбардовања 1995. године.

Тартаља је до сада успио да по истом основу у Италији добије судске процесе за више од 350 италијанских војника који су обољели након учешћа у мировним мисијама у БиХ, Косову и Сомалији, преноси Косово онлајн.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Miki Mičić 18.03.2024. 14:54
    Nek su prokleti sijači monstruozne smrti
Повезане вијести
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 23m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 32m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 7m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 20m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 34m
    0