Како је официр Александар Студен оборио НАТО авион изнад Пала (ФОТО)

30.08.2023. 08:24
2
ИЗВОР: vojnaknjizara.com

Једино признато обарање француског авиона "Мираж 2000" дјело је руку младог српског официра током одбране неба изнад Републике Српске.

НАТО бомбардовање Републике Српске, под кодним именом "Намерна сила" и "Мртво око", почело је 30. августа 1995. године и трајало је до 20. септембра 1995. године.

Ваздухопловне снаге НАТО-а, предвођене САД-ом, напале су положаје Војске Републике Српске у тзв. зонама безбедности УН-а (Сарајево и Горажде), али и друге положаје Војске Републике Српске и релејне уређаје.

Од почетка рата у Босни и Херцеговини било је питање тренутка када ће доћи до отворене агресије НАТО-а на Републику Српску. Планови за мир које је Међународна заједница предлагала често су били понижавајући за српску страну јер су у потпуности анулирали фактичко стање на терену (Војска Републике Српске је у већем периоду рата држала под својом контролом око 70% територије БиХ) што је доводило до пропасти преговора.

Појединачни инциденти почели су још 28. фебруара 1994. године када су амерички авиони оборили четири српска лака јуришника Ј-21 “Јастреб”. Том приликом живот су изгубила три српска пилота. Већ 10. априла исте године НАТО авиони нападају положаје ВРС недалеко од Горажда. Срби одговарају узимањем 150 талаца, припадника УНПРОФОР-а и појачавањем ПВО у зони Горажда, што је дало резултата 15. августа када је изнад Горажда погођен француски извиђач "Етендард ИВПМ" из састава 16. ескадриле француске морнарице, али пилот успјева да се домогне носача авиона Clemenceau.

Није се дуго чекало на нови успјех српских ракеташа. Сутрадан, 16. априла обарају британски Sea Harrier лаким преносним системом са рамена "Стријела 2М". Пилот се спасао катапултирањем и приземљио на територију под контролом муслиманских снага.

Слика

Остаци обореног британског авиона Sea Harrier/vojnaknjizara.com

Инциденти су се пренијели и на 1995. годину. Свакако, најпознатији се десио 2. јуна 1995. године недалеко од Мркоњић Града. У вјешто припремљеној засједи посаде самоходног ракетног система "2К12 Куб-М" обориле су америчког ловца "Ф-16Ц" из 555. ловачке ескадриле стациониране у италијанској бази Авиано. Том приликом оборен је Скот О’ Грејди, иначе, учесник егзекуције над српским “Јастребовима” 28. фебруара 1994. године. Шест дана је трајала агонија америчког пилота, скривања и измицања српским потјерама по неприступачном и једва проходном терену. Тек 8. јуна успјешно је евакуисан америчким хеликоптерима.

 

Током љета 1995. године било је још неколико појединачних напада НАТО авиона на положаје Војске Републике Српске, а све је кулминирало 30. августа када су два сата иза поноћи почели удари авијације са носача авиона USS Theodore Ruzvelt на положаје српске ПВО око Сарајева.

Поучени искуством обарања "Ф-16Ц" и "Sea Harrier", али и реалном опасношћу од српске ПВО, бомбардере су подржали авиони за електронски рат "ЕФ-111А" који су имали задатак да заслијепе радаре. Поред америчких Ф-14, Ф-15, Ф-16, Ф-18 учествовали су и енглески "Harrier GR7", "Јагуар", као и француски "ФЦ-1ЦР" и "Мираж 2000".

Због лошег времена, много циљева је промашено, а авиони су били принуђени да лете ниско. Тако је било и у рејону Пала, 30. августа 1995. године када су снажне детонације потресле овај градић. Становници Пала, несвјесни опасности којом се излажу, посматрали су небо над својим градом и јасно видели НАТО птице које се шепуре изнад њихових глава.

Видио их је и млади српски официр Александар Студен. Видио их је јасно и довољно дуго да се сензори на његовом лаком ракетном систему "9К38 Игла" “закључају” на топлоту мотора авиона. Хладне главе, смирен и одлучан одмах након захвата лансирао је ракету на циљ. Знао је само да је то непријатељски НАТО авион, један од многих који цио дан бомбардују положаје његових сабораца и сународника. Само пар тренутака је требало да ракета дође до циља и обори француски авион "Мираж 2000Н-К2".

Тог тренутка, тај младић, уписао је своје име поред Раке Љутовца, првог Србина који је оборио непријатељски авион у Првом свјетском рату. Тај млади Александар, иако без жеље да се хвали или медијски експонира, желио то или не, постао је херој нашег народа.

Посада француског ваздухоплова у саставу Jose Souvignet и Frederic Chiffot успјешно се катапултирала, али је убрзо заробљена. Српске снаге су једно вријеме криле судбину француских пилота, што је резултирало са најмање три покушаја НАТО снага да се пронађу пилоти. Током једног покушаваја, ватром са земље оштећен је хеликоптер "МХ-53" и рањена су два америчка специјалца усљед чега је мисија отказана.

Слика

Заробљени француски пилот Jose Souvignet и Frederic Chiffot током испитивања/vojnaknjizara.com

Француски пилоти су предати тек 13. децембра 1995. године. Чину предаје присуствовао је сам врх државне безбједности СР Југославије, као и генерал Ратко Младић.

Велики успјех српске ПВО није довео до обуставе агресије НАТО ваздухопловства. Напади су се наставили што је умногоме помогло муслиманско-хрватску офанзиву у којој су снаге Војске Републике Српске изгубиле већи дио територија на западу БиХ.

Наш Александар Студен је једини човјек који је оборио понос француске авио индустрије, "Мираж 2000".

Аутор: Александар Јоксић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Akcijareakcija 30.08.2023. 09:17
  šilo, nije igla
 • Generic placeholder image
  Pero 30.08.2022. 22:39
  Gdje je sada Aleksandar Studen, zna li neko? Da li je od države dobio neko priznanje, zahvalnost, sjeti li ga se neko? On je junačko djelo napravio, uvijek će biti zapisano.
Повезане вијести
Пензије у Српској биће веће од јануара Пензије у Српској биће веће од јануара
Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске" Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске"
Гдје је нестала 13. плата? Гдје је нестала 13. плата?
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 14m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  11h 47m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 5m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  11h 53m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  16h 57m
  2