Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану (ФОТО)

01.02.2024. 15:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Бијељинска сликарка Мирна Јовановић, уз подршку и благослов Епархије зворничко–тузланске, осликала је прву сликовницу за дјецу посвећену убијеном дјечаку Слободану Стојановићу, објављено је данас на званичној страници Епархије.

Јовановићева је рекла да је идеја за израду сликовнице о дванаестогодишњем дјечаку из околине Зворника, којег је звјерски убила Албанка Елфета Весели, припадница тзв. Армије БиХ, настала у децембру 2022. године.

- Учествовала сам у илустровању сликовнице `Света деца` Игора Коларова, и када сам завршила посљедњу илустрацију, на памет ми је пала идеја да урадим сликовницу посвећену нашем светом дјетету - рекла је Јовановићева.

Слика

Фото: eparhijazt.com

Она је додала да је сликовницу урадила за мјесец дана.

- Ова идеја није ми дала мира седам мјесеци. Константно сам у глави додавала и одузимала неке слике, размаштавала и напокон сјела и урадила је - истакла је Јовановићева.

Слика

Фото: eparhijazt.com

Иако је тема тешка и болна, а прича о Слободановој смрти сурова, Мирна је вјештим илустрацијама успјела да причу прилагоди најмлађима, наведено је у сапоштењу Епархије.

Дванаестогодишњи Слободан Стојановић страдао је када се, након што је избјегао са родитељима, вратио у своје село Каменицу да одвеже пса који је у дворишту остао везан.

Његово тијело пронађено је у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника, а идентификован је ДНК анализом, након чега је сахрањен на гробљу у Дрињачи.

Према налазима патолога Зорана Станковића, дијете је свирепо убијено, стомак му је био пререзан у облику крста и имао је видне повреде главе.

Слика

Фото: nezavisne.com/ Архива

За ово свирепо убиство у првостепеном поступку осуђена је Елфета Весели на десет година затвора, да би другостепеном пресудом, која је изречена децембра 2019. године, Апелационо веће суда БиХ повећало казну на 13 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану
Служена литургија и положено цвијеће на гроб малог Слободана Служена литургија и положено цвијеће на гроб малог Слободана
Свирепо убиство српског дјечака Слободана Стојановића Свирепо убиство српског дјечака Слободана Стојановића
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 9m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    20h 31m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 3m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    23h 33m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 56m
    0