Осморо браће и сестара живе у кући коју је урушио земљотрес

25.10.2019. 09:21
0
ИЗВОР: Srpska.info

Никола (13), Немања (12), Ангелина (11), Милош (10) и Јована (8) Радивојевић из Својдруга код Бајине Баште морају да пјешаче четири километра кроз шуму до школе. 

Сада им је, кажу, лако, тешко је када падне киша или снијег, када њихова изношена обућа почне да пропушта.

У породици Радивојевић дјеца прије времена сазру. Мука их натјера. Старије него што су њихови вршњаци изгледа и четворогодишњи Вукашин, али у дуксевима два броја већим које су наслиједили од браће и осамнаестомјесечни Александар и најмлађа Јелена, која још није напунила ни пет мјесеци.

За нову гардеробу се нема, отац Радисав и мајка Снежана одјећу купују само најстаријем сину и кћерки. Кад је они прерасту, носе је млађи. Користи се док се толико не исцјепа да се не може закрпити.

Одакле и да има када десеточлана породица заједно са бабом и дједом живи од Радисављеве плате од 35.000 динара и дјечјег додатка за четворо дјеце. Нешто преко тога зараде производњом малина и купина.

Дванаест душа живи у кући одавно уздрманој земљотресом и клизиштима. Кућа је толико оштећена да се осјећа како се љуља, немогуће ју је обновити. Радивојевићи су вриједна и радна породица и прије неколико година су, намичући динар на динар, одричући се најосновнијег, у истом дворишту почели да праве нову. Ем већу, ем сигурнију, да јој непогоде не могу ништа. Дигли су је, ставили под кров и онда стали. Нису имали више пара. Доскора је некако могло, одскора никако.

– Сви желимо да се преселимо у ову нову. Али, дједа и тата кажу да немају пара за врата и прозоре. Ни за купатило нема, ма ни за малтер, воду, струју. Тешко живимо. Тата и мама се муче да не бисмо били гладни. За храну увијек има, а за остало ако буде – буде, а обично не буде – зрело као да му је осамнаест прича Никола.

Можда би тјескобу старог дома лакше и поднијели да не морају да спавају по двоје у кревету, да им се у кући све не распада, да не страхују да ће им плафон пасти на главу. Ормари су расклимани, под им под ногама “жваће”, кроз зидове дува као да су напољу.

Дјеца сањају да имају радне столове за учење, нове кревете, и то свако свој. И нову постељину и ћебад би много вољели да имају. Ову што сада користе купили су њихови баба и дједа док су били млади.

– Кажу мама и тата да ћемо у нову кућу, ако икада буде завршена, пренијети стари намјештај. А ја се плашим да ће се сав намјештај распасти чим га помјеримо. Сви кажу да је ред да у нову кућу уђе и ново покућство, али о томе не смијемо ни да размишљамо – каже Немања Радивојевић.

Да им је Бајина Башта мало ближа и да до села води бољи пут, кажу дјеца из Својдруга, мајстор би им брже долазио да им поправи телевизор који се често квари. И Ангелина, одбојкашица, лакше би путовала на тренинге.

– Још боље бих ја играла када бих имала нове патике као моје другарице из клуба, у овим старим је тешко. Пропале су, а послије мене треба да их носи Јована – објашњава Ангелина.

Њене другарице се понекад и нашминкају, она не

– Није мени толико до шминке, колико ми је тешко када видим Јовану, Вукашина и Александра како се играју старим, разваљеним играчакама. Не сјећам се кад смо нове купили. Милош ми је у повјерењу шапнуо да би желио бицкл јер је овај што имамо разваљен и неупотребљив. Ја му кажем да има много пречих ствари које нам требају. На примјер, рачунар, јер Николи, Немањи и мени треба за школу. Увијек нам мањка школског прибора. Имамо два комплета, а нас петоро иде у школу. Свеске користимо до задњег реда – наставља најстарија од три сестре Радивојевић.

Усред разговора, Немања устаде и поздрави се са нама. Чекала га је обавеза, морао је да одведе овце на пашу километар и по од куће. Отишао је за стадом излоканим сеоским путем преко брда у патикама са којих су висили одлијепљени ђонови. Биће добро да не отпадну јер сутра ће у њима морати у школу.

Како да помогнете

Сви људи добре воље који желе да помогну дјеци могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун Блиц фондације: 2750010221949709 90 или на девизне рачуне 10221949724 45 – за уплате у еврима; 10221949711 84 – за уплате у швајцарским францима и 10221949717 66 – за уплате у доларима, Societe Generale Srbija, Београд.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    20h 46m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    20h 51m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    21h 43m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    21h 57m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 54m
    4