Основци на поправни иду чак и из географије

19.08.2022. 08:53
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Основци који нису успјешно завршили разред увелико похађају припремну наставу како би савладали лекције и добили пролазну оцјену из математике, српског, историје или географије, предмета из којих је највише ђака у Републици Српској упућено на поправни испит.

Истакли су то саговорници “Гласа Српске”, додајући да су критеријуми у посљедњих неколико година поприлично олабављени, иначе би се за пролазну оцјену у августу борило много више ученика.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослав Савановић рекао је да око 50 основаца иде на поправни.

- Припремна настава на подручју нашег актива почиње данас и траје пет дана. Тако је мање-више у свим школама, јер у овој и идућој седмици морамо завршити припремну наставу и поправни испит како бисмо спремно дочекали почетак нове школске године - казао је Савановић.

Нагласио је да ђаци предмете из којих су зарадили слабу оцјену полажу и писмено и усмено.

- Углавном јединице имају из математике, српског, историје, па чак и географије - истакао је Савановић.

Столицу грију и основци на подручју Источног Сарајева, Рогатице, Вишеграда, Фоче и Калиновика, а предсједница Актива директора Јелена Чанчар казала је да је прије “ковида” било ђака који изгубе годину и понављају разред.

- У протекле двије године сви смо радили и учили у другачијим околностима, настава је једно вријеме била онлајн, тако да су и наставници имали много више разумијевања приликом оцјењивања и нисмо ни имали ђака на поправном испиту, док је сада ситуација другачија - рекла је Чанчар.

Припремна настава је већ почела у школама са подручја Братунца, Власенице, Зворника, Милића, Шековића, Сребренице и Осмака.

- Слаба тачка су физика и математика, историја и географија. Ранијих година није било понављача, видјећемо како ће бити ове. Поправни је идуће седмице - казао је предсједник Актива Андрија Млађеновић.

Настава

Према школском календару, настава би у свим основним школама у Српској требало да почне 1. септембра. Према подацима Министарства просвјете и културе Републике Српске у школску 2022/23. годину уписана су 9.074 ученика, што је за 125 ученика више у односу на број ученика који су похађали први разред у протеклој школској години.

Аутор: Милијана Латиновић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    учитељ 19.08.2022. 10:18
    ја им наслова.....
Повезане вијести
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство? Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 51m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 27m
    0