Osnovci na popravni idu čak i iz geografije

19.08.2022. 08:53
1
IZVOR: glassrpske.com

Osnovci koji nisu uspješno završili razred uveliko pohađaju pripremnu nastavu kako bi savladali lekcije i dobili prolaznu ocjenu iz matematike, srpskog, istorije ili geografije, predmeta iz kojih je najviše đaka u Republici Srpskoj upućeno na popravni ispit.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske”, dodajući da su kriterijumi u posljednjih nekoliko godina poprilično olabavljeni, inače bi se za prolaznu ocjenu u avgustu borilo mnogo više učenika.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović rekao je da oko 50 osnovaca ide na popravni.

- Pripremna nastava na području našeg aktiva počinje danas i traje pet dana. Tako je manje-više u svim školama, jer u ovoj i idućoj sedmici moramo završiti pripremnu nastavu i popravni ispit kako bismo spremno dočekali početak nove školske godine - kazao je Savanović.

Naglasio je da đaci predmete iz kojih su zaradili slabu ocjenu polažu i pismeno i usmeno.

- Uglavnom jedinice imaju iz matematike, srpskog, istorije, pa čak i geografije - istakao je Savanović.

Stolicu griju i osnovci na području Istočnog Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Foče i Kalinovika, a predsjednica Aktiva direktora Jelena Čančar kazala je da je prije “kovida” bilo đaka koji izgube godinu i ponavljaju razred.

- U protekle dvije godine svi smo radili i učili u drugačijim okolnostima, nastava je jedno vrijeme bila onlajn, tako da su i nastavnici imali mnogo više razumijevanja prilikom ocjenjivanja i nismo ni imali đaka na popravnom ispitu, dok je sada situacija drugačija - rekla je Čančar.

Pripremna nastava je već počela u školama sa područja Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Milića, Šekovića, Srebrenice i Osmaka.

- Slaba tačka su fizika i matematika, istorija i geografija. Ranijih godina nije bilo ponavljača, vidjećemo kako će biti ove. Popravni je iduće sedmice - kazao je predsjednik Aktiva Andrija Mlađenović.

Nastava

Prema školskom kalendaru, nastava bi u svim osnovnim školama u Srpskoj trebalo da počne 1. septembra. Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u školsku 2022/23. godinu upisana su 9.074 učenika, što je za 125 učenika više u odnosu na broj učenika koji su pohađali prvi razred u protekloj školskoj godini.

Autor: Milijana Latinović

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    učitelj 19.08.2022. 10:18
    ja im naslova.....
Povezane vijesti
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
Alarmantni podaci: Koliko je učenika iz Srpske otišlo u inostranstvo? Alarmantni podaci: Koliko je učenika iz Srpske otišlo u inostranstvo?
Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 1m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    2h 59m
    6
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    11h 25m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    9h 40m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    11h 19m
    0