Основци у Источном Сарајеву учили како настаје стрип

17.02.2023. 15:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Основци су данас имали прилику да на радионици стрипа "Оживљавам слике ријечима" у Матичној библиотеци у Источном Сарајеву кроз креативне задатке науче како настаје стрип, који елементи га чине и како се повезују у цјелину.

Професор српског језика и књижевности Бојана Петронијевић из Србије, која је водила радионицу, рекла је да њоме обједињује умјетност стрипа, културу изражавања, а ослања се на мотиве из аутобиографије Николе Тесле "Моји изуми".

Према њеним ријечима, прво се кроз теоретски дио прође начин на који стрип настаје и шта је потребно да се задовољи његова форма, а затим кроз технике које су потребне ученици то примјењују уз њене сугестије.

- За стварање стрипа потребна је воља, машта и жеља да се идеја реализује. Деца су увек расположена за рад - рекла је Петронијевићева новинарима.

Петронијевићева је истакла да је радионица намијењена дјеци која похађају основну школу, а тема су мотиви из аутобиографије Николе Тесле, уз ослањање на умјетност стрипа и све је приказано кроз културу изражавања.

- Никола Тесла је у обавезној лектири у Србији, а и деца У Српској су упозната о његовом делу. Моја идеја је била да они Николу Теслу не упознају само као научника, него и као књижевника, јер је написао аутобиографију која је изузетно вредно књижевно достигнуће - истакла је Петронијевићева.

Она је рекла да је стрип изгубио првобитну намјену, јер је служио за рекламе, подстицао би да се нешто купи или да обавијести о нечему важном, а имао је и шаљиву страну.

- Данас се штампају у дечијим часописима и то шаљиве, али и озбиљне ситуације, и деци је позната форма стрипа - рекла је Петронијевићева.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изразила је задовољство што су били у прилици да организују ову радионицу, додајући да Дјечије одјељење током цијеле године организује различите едукативне, ликовне радионице с циљем да анимирају дјецу да што више читају.

Она је рекла да Дјечије одјељење броји 3.000 чланова са подручја општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, све услуге су бесплатне, а књижни фонд чини 10.000 књига које су доступне дјеци.

Кулашинчева је најавила да ће у априлу бити обиљежен Међународни дан дјечије књиге низом радионица, с циљем промовисања дјечије литературе.

Ученик петог разреда Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева Нина Лаловић рекла је да воли да чита "Мали забавник", у којем се налазе стрипови, који су њој занимљиви и смијешни, а данашња радионица је била корисна и много тога новог је научила.

Радионица је до сада реализована у оквиру библиотека у Ариљу, Крушевцу, Љигу, Новој Вароши, Прибоју, Алексинцу, Кули, Апатину, Ковину, Регионалном центру за образовање у Нишу, на Међународном фестивалу сликовница Чигра у Пожеги, на Нушићијади у Ивањици, у оквиру "Просвјете" у Тузли, у Културном центру у Теслићу, те у предшколској установи у Требињу.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    3h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    20h 24m
    4
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    3h 36m
    1
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    22h 31m
    3
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    23h 37m
    0