Основица борачког додатка да буде пет КМ

24.06.2022. 16:49
1
ИЗВОР: srna.rs

Увођење јединственог борачког додатка на мјесечном нивоу за све демобилисане борце чија би основица била пет КМ, као и повећање основице за обрачун личних, породичних инвалиднина на 80 одсто од просјечне нето плате из прошле године, представљају закључке Координационог одбора борачких организација регије Бијељина усвојене на данашњој сједници.

Састанку у Бијељини присуствовали су представници општинске борачке организације Угљевика, Лопара, Пелагићева и Доњег Жабара, те Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске Брчко дистрикта, Удружења РВИ 91 Брчко дистрикта и Удружење породица погинулих бораца Српске Брчко дистрикт.

Након састанка, на коме је разматран статусни и материјални положај борачких категорија, изнијет је низ закључака, међу којима је и дефинисање и признавање посебног, издвојеног статуса Борачкој организацији Српске као највећој орагнизацији која окупља све борачке категорије, а која је један од симбола Српске.

Представници борачких организација регије Бијељина истакли су да подржавају рад новоизабраног руководства Борачке организације Републике Српске.

Они су истакли да ће тражити од Скупштине Борачке организације, ако институције власти не реализују дефинисане захтјеве, да организује мирне протесте као посљедњу мјеру изражавања незадовољства, због стања у коме се налазе борачке категорије.

Као један од закључака истакнута је потреба за помоћ запошљавању дјеце палих бораца, као и системска помоћ лицима која су осуђена или којима се суди због наводних ратних злочина.

Предсједник општинске Борачке организације Лопара Ристо Радић, који је представио ове закључке, рекао је новинарима да ће они бити презентовани на Скупштини Борачке организације Републике Српске 5. јула у Бијељини.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић навео је да ће сједница Скупштине бити тематског типа која ће се бавити анализом стања у оквиру борачко-инвалидске заштите, анализом стања и материјалног положаја демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

Он је рекао да ће на тој скупштини инсистирати да се предложе мјере за превазилажење овог стања и да се одреде прецизни рокови до када то треба да буде урађено.

Остојић сматра да има логике да данашњи закључци буду усвојени, да би заједно са институцијама система дошли до рјешења да се ови захтјеви испуне и откоче процеси.

Остојић је навео да ће, уколико наиђу на зид у преговорима са институцијама и ако не буде других рјешења, изаћи на протесте.

- Протести морају бити јасно планирани и не смију да поприме политичку конотацију. Недопустиво је да борци излазе на протесте да би аплаудирали политичарима и да политичари уопште дођу - навео је Остојић.

Остојић је додао да људи који су стварали Републику Српску морају да буду општи јавни интерес и за власт, опозицију, академску заједницу, те када се разговара о правима ових категорија треба тежити постизању консензуса, а не свађама.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen Krsman 24.06.2022. 18:09
    Prvi i ključni uslov jeste priznavanje-uplata "Boračkog staža"..Time bi borci ,koji gotovo većina stiču pravo na penziju,imali veću penziju.Sramota je da se borac mora odreći "boračkog staža" i praktično postati dezerter da bi radio još koju godinu..
Повезане вијести
Горан Шеховац координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије
Турбулентне прве три деценије постојања републичке Борачке организације Турбулентне прве три деценије постојања републичке Борачке организације
Тушевљак: Борачка организација - симбол и насушна потреба Српске Тушевљак: Борачка организација - симбол и насушна потреба Српске
Најчитаније
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 12m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 46m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 0m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 4m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 44m
    0